PRO Södra Älvsborg skriver under klimatlöfte
PRO Södra Älvsborg tar viktiga steg för att göra organisationen mer klimatvänlig. Nyligen anslöt sig distriktet till en stor satsning i Västra Götalandsregionen.
PRO Södra Älvsborg tar viktiga steg för att göra organisationen mer klimatvänlig. Nyligen anslöt sig distriktet till en stor satsning i Västra Götalandsregionen.
– Det är viktigt att även vi pensionärer engagerar oss. En del tycker kanske att vi gamla inte behöver engagera oss i det här, men vi alla behöver ta tag i klimatfrågorna, säger Göran Weiler, vice ordförande i PRO-distriktet Södra Älvsborg.
Distriktet beslutade nyligen på sitt årsmöte att ansluta sig till ”Klimat 2030 Västra Götaland ställer om” som är en regional samverkan för att arbeta mot uppsatta klimatmål. Företag, branschorganisationer, kommuner och kommunalförbund, högskolor och institut, föreningar och andra organisationer i Västra Götaland kan ansluta sig. I spetsen för arbetet är Västra Götalands-regionen och Länsstyrelsen.
PRO Södra Älvsborg var den första pensionärsorganisationen att ge sig in i detta klimatarbete.
– Klimat är en av de viktigaste frågorna och alla påverkas, oavsett gammal eller ung, säger Göran Weiler.
Att som förening ansluta sig till ”Klimat 2030” innebär att man skriver under på att bidra till länets klimatmål om minskade utsläpp och minskad konsumtion. Föreningen bestämmer själv vilka förändringar man vill göra inom organisationen för att bidra.
– Det är alla resor till och från möten, hur vi hanterar matsvinn, det vi serverar på våra möten. Vi måste tänka oss för. När man går med i Klimat 2030 får man också tillgång till expertkunskap för att kunna göra det här förändringarna, säger Göran Weiler.
PRO Södra Älvsborg har valt följande åtgärder:
Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om är en samverkansplattform för klimatarbete i länet. Här ryms initiativ som stöttar kommuner och företag att minska sina utsläpp. Man kan också som organisation ansluta till klimatarbetet genom att bli så kallad undertecknare. Det innebär att man skriver under på att bidra till länets klimatmål och själv formulerar konkreta åtgärder för hur man ska bidra i sin egen organisation.
Klimatmålen för Västra Götaland är att utsläppen inom länet ska minska med 80 % till 2030 jämfört med 1990, samt att utsläppen från konsumtion ska minska med 30 % till 2030 jämfört med 2010. Detta oavsett om den sker lokalt eller via importerade varor.
Mer läsning om Klimat 2030 hittar du här: Tillsammans skapar vi en klimatsmart region.
Källa: Västra Götalandsregionen