BOKUTLOTTNING

Världens bästa mat är klimatsmart

Röror, sallader, soppor och grytor – bönor funkar till allt, är fulla av näring, du blir mätt och rätterna är dessutom lätta att laga. Här delar författaren och journalisten Jenny Damberg med sig av sin variant på ärtsoppa, pizzasallad och svarta bönor. Ät och njut!

Publicerad 10 april apr 2024
Jenny Damberg har skrivit boken Ärtor, böner och linser (Natur & kultur) med foton av Lennart Weibull.

Gul ärtsoppa på snabb masala

Gott och uppiggande i all enkelhet. Masalan gör du medan ärtorna kokar, så det här är en riktigt snabb soppa. Det går bra att koka med någon mer grönsak, som grönkål, svartkål eller potatis i mindre bitar, för mer variation mellan tuggorna. Men jag tycker egentligen inte att det behövs.

4 portioner
400 g torkade gula ärtor
ca 3–4 dl kokspad från ärtorna
½ dl neutral olja
3 dl grovhackad gul lök eller schalottenlök
1 dl grovhackad mild chili eller padronpaprika
½ dl finhackad ingefära
2 tsk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
2 msk grovhackad vitlök
1–2 dl grovhackad koriander, även stjälkar
4 stora tomater, grovhackade
1 lime, pressad saft
salt

+
-