Politik

Pensionärer får rätt i historiskt klimatmål

För första gången har Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg yttrat sig i tre mål som rör klimatförändringarna, och gett en grupp schweiziska kvinnliga pensionärer rätt i ett klimatmål. – Det är jättespännande, säger Sten-Ivan Bylund, ledamot i Klimat- och hållbarhetskommittén, PRO Stockholm.

Publicerad 9 april apr 2024
Amelia Ramírez, Sten-Ivan Bylund, Karin Månsson och Lisbeth Niklasson är några av medlemarna i PRO Skarpnäcks klimatcirkel, som PROpensionären tidigare skrivit om. Foto: Anneli Nygårds

Det var i slutet av förra året som en grupp på drygt 2000 schweiziska pensionärskvinnor, en grupp som kallar sig ”die KlimaSeniorinnen” stämde den schweiziska staten inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter för bristande klimatpolitik.

Pensionärerna hävdar att Schweiz klimatpolitik är ett brott mot deras mänskliga rättigheter eftersom den inte gör tillräckligt för att skydda i synnerhet äldre kvinnor från hälsoproblem som kommer som en följd av klimatförändringar, som exempelvis mycket hög värme.

+
-