Resa & Fritid

Grönt är skönt – särskilt i England

Formklippta figurer möter vilda ängar. Portaler med klängande, vällande rosor. Det är mycket av allt och det är alldeles underbart. Journalisten Ellen Forsström tar oss med på en resa bland engelska trädgårdar.

Publicerad 16 maj maj 2024
Ellen Forsström älskar engelska trädgårdar och har skrivit flera böcker om trädgård. Väl värt ett besök är sommarhuset till en av arts- and craftsrörelsens frontfigurer William Morris – Kelmscott Manor. Morris är kanske mest känd för sina mönstrade tyger och tapeter men han kunde det här med trädgård också. Foto: Ellen Forsström

Mitt möte med de engelska trädgårdarna var känslosamt. Det var första gången jag blev så berörd av en trädgård. Jag tänkte inte bara med huvudet ”jaha, där har de planterat nävor som dansar runt välklippta buxbombollar”. Jag kände det i kroppen.
Jag och min väninna brukar alltid prata och prata, nu blev vi tysta och ville gå åt var sitt håll längs häck efter häck tills vi kom fram till en bänk där prästkragarna tittade upp mellan spjälorna.
Där slog vi oss ner och försökte beskriva vad vi sett. Tills vi tröttnade på att säga ordet ”magiskt”. Ja, det tog faktiskt flera år innan jag förstod vad det var som var så speciellt med de här trädgårdarna, de edvardianska och arts and craftträdgårdarna från tidigt 1900-tal.

Bildspel
Bildspel
+
-