BOKUTLOTTNING

Husman till vardag och fest

Madeleine Landley bjuder på sina bästa husmans­recept. De är varken svåra eller märkvärdiga, men lagade med en extra twist. Låt de klassiska rätterna inspirera dig att ta ut svängarna.

Publicerad 13 november nov 2024
Husman på nytt vis. Vad sägs om savojkåldolmar med potatispuré och äpple och lins- och rödbetssoppa med crème fraiche? Foto: Madeleine Landley

Svamp- och köttfärsfyllda savojkåldolmar med potatispuré och äpple

4 personer
6–12 blad savojkål
salt
150 g färsk svamp
smör att steka i
2 tsk riven ingefära
1 ägg
½ tsk lökpulver
svartpeppar
500 g nötfärs
25 g smör
Topping
½ dl sötmandel
1 rött äpple
Tillbehör
potatispuré
lingonsylt

GÖR SÅ HÄR:
1. Lossa bladen från kålhuvudet. Med ett stort savojkålhuvud kan det räcka med att dela 6 blad utmed mittnerven. För mindre kålhuvuden, ta 12 blad.
2. Skär en kil och ta bort den träiga, yttersta delen av mittnerven.
3. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Ta kastrullen från plattan, lägg i bladen och låt dem ligga i 5 minuter. Spola dem sedan i kallt vatten.
4. Stek svampen i en torr stekpanna tills vätskan har kokat bort. Lägg i en klick smör och salta.
5. Hacka svampen smått och blanda med riven ingefära, ägg, lökpulver, salt, peppar och nötfärs.
6. Dela smeten i 12 bitar och forma till korvar.
7. Sätt ugnen på 200 °C. Lägg smöret i en ugnsform och låt det smälta i ugnen.
8. Lägg ett savojkålsblad i taget på en skärbräda med bladets inre, blanka sida nedåt. Lägg en köttfärskorv i varje blad. Vik in överkanten av bladet, sedan sidorna och till sist den återstående bottensidan. Vänd dem så att skarvarna hamnar nedåt.
9. Lägg alla dolmar i ugnsformen och pensla med en del av smöret.
10. Ställ in i ugnen i 40 minuter. Ös med spadet när det är 10 minuter kvar.
11. Hacka mandeln och rosta i en torr stekpanna tills den fått färg. Kärna ur och tärna äpplet smått. Toppa dolmarna med nöt- och äppelhacket vid servering. Servera med potatispuré och lingonsylt.

+
-