Husman till vardag och fest
Madeleine Landley bjuder på sina bästa husmansrecept. De är varken svåra eller märkvärdiga, men lagade med en extra twist. Låt de klassiska rätterna inspirera dig att ta ut svängarna.
Madeleine Landley bjuder på sina bästa husmansrecept. De är varken svåra eller märkvärdiga, men lagade med en extra twist. Låt de klassiska rätterna inspirera dig att ta ut svängarna.
4 personer
6–12 blad savojkål
salt
150 g färsk svamp
smör att steka i
2 tsk riven ingefära
1 ägg
½ tsk lökpulver
svartpeppar
500 g nötfärs
25 g smör
Topping
½ dl sötmandel
1 rött äpple
Tillbehör
potatispuré
lingonsylt
GÖR SÅ HÄR:
1. Lossa bladen från kålhuvudet. Med ett stort savojkålhuvud kan det räcka med att dela 6 blad utmed mittnerven. För mindre kålhuvuden, ta 12 blad.
2. Skär en kil och ta bort den träiga, yttersta delen av mittnerven.
3. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Ta kastrullen från plattan, lägg i bladen och låt dem ligga i 5 minuter. Spola dem sedan i kallt vatten.
4. Stek svampen i en torr stekpanna tills vätskan har kokat bort. Lägg i en klick smör och salta.
5. Hacka svampen smått och blanda med riven ingefära, ägg, lökpulver, salt, peppar och nötfärs.
6. Dela smeten i 12 bitar och forma till korvar.
7. Sätt ugnen på 200 °C. Lägg smöret i en ugnsform och låt det smälta i ugnen.
8. Lägg ett savojkålsblad i taget på en skärbräda med bladets inre, blanka sida nedåt. Lägg en köttfärskorv i varje blad. Vik in överkanten av bladet, sedan sidorna och till sist den återstående bottensidan. Vänd dem så att skarvarna hamnar nedåt.
9. Lägg alla dolmar i ugnsformen och pensla med en del av smöret.
10. Ställ in i ugnen i 40 minuter. Ös med spadet när det är 10 minuter kvar.
11. Hacka mandeln och rosta i en torr stekpanna tills den fått färg. Kärna ur och tärna äpplet smått. Toppa dolmarna med nöt- och äppelhacket vid servering. Servera med potatispuré och lingonsylt.
4 personer
500 g rödbetor
salt
1 liter + 6 dl vatten
2 dl torkade linser
½ tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 krm rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
Svartpeppar
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
Topping
crème fraiche
färsk timjan
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och tärna rödbetorna i centimeterstora bitar. Koka rödbetorna i 1 liter saltat vatten i 10 minuter under lock.
2. Lägg i linserna, häll på resten av vattnet (6 dl) och salta. Skumma och låt allt koka i ytterligare 15 minuter.
3. Skeda upp 2 dl av innehållet och lägg i en skål. Mixa resten av soppan slät. Lägg tillbaka det urtagna innehållet och ställ tillbaka kastrullen på låg värme.
4. Rör i kryddor, olja och äppelcidervinäger. Låt soppan puttra under lock i 5 minuter. Smaka av med mer salt, om det behövs. Häll upp soppan i skålar, ringla i crème fraiche och strö över timjan.
6 personer
600 g färsk svamp smör att steka i salt, svartpeppar
1 gul lök
1 grön paprika
olja att steka i
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk dijonsenap
½ dl hackad dill
1 dl vitlöksklyftor i chiliolja
+1 msk av oljan
1 burk kikärtor (400 g)
Saltrostade frön
½ dl sötmandel
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
1 tsk olja
Salt
Tillbehör
Couscous
GÖR SÅ HÄR:
1. Rensa svampen. Värm en stekpanna till medeltemperatur och lägg i svampen. Stek tills vätskan börjar försvinna. Lägg i en klick smör som får steka in. Salta och peppra. Ställ pannan åt sidan.
2. Skala och grovhacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Värm olja i en gryta och lägg i lök och paprika. Låt dem mjukna på medelvärme och lägg sedan i den stekta svampen.
3. Slå på krossade tomater och skölj ur burkarna med vattnet. Rör i balsamvinäger, strösocker, senap och hackad dill. Salta och peppra. Smula över oregano och lägg i vitlökarna samt av 1 msk av oljan de ligger i. Låt allt puttra i cirka 10 minuter under lock. Skölj kikärtorna i ett durkslag och rör ner i grytan. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
4. Grovhacka mandel och pumpakärnor. Värm olja i en kastrull och lägg i nötter och frön. Rosta under omrörning tills de fått fin färg. Salta och låt svalna.
5. Servera grytan med couscous och saltrostade frön.
Av Madeleine Landley (Bokförlaget Semic) Vi lottar ut tre exemplar. Du kan delta i utlottningen på www.propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Husman. Senast 29/11 vill vi ha ditt svar.