BOKUTLOTTNING

Inspireras av Astrid Lindgrens sommarmat

I kokboken Sommaren är min är det maten i Astrid Lindgrens somriga berättelser som har inspirerat kocken Fredrik Eriksson. Här bjuder han på traditionell sommarmat när den är som bäst.

Publicerad 17 juni jun 2025
Vad sägs om en somrig knäckemacka med valfri fisk. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Knäckesmörgås med smörstekt fisk,
betor och pepparrotskräm

Fredrik Eriksson driver de två restaurangerna Långbro värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Ett av mina bästa barndomsmatminnen är denna smörgås efter metet. Pappa gillade den också, och den är fortfarande svårslagen med den färska, smörstekta fisken, och pepparroten som gör ett så bra äktenskap med både fisk och betor. Variera fisken utifrån var du bor och vad du kan fånga eller köpa lokalt: abborre, strömming eller varför inte fjällröding? Det är en matig smörgås, men man kan också servera små varianter som tilltugg till öl på bryggan.

4–6 SMÖRGÅSAR
1 stor rund kaka
gott knäckebröd
300 g fiskfilé av
valfri sort
2–3 msk ströbröd
2 msk smör
salt och vitpeppar
en liten bit pepparrot
2 dl färskost
4 kokta rödbetor
2–3 små råa polka eller
gulbetor
1 hjärtsalladshuvud
Dillvippor

+
-