Inspireras av Astrid Lindgrens sommarmat
I kokboken Sommaren är min är det maten i Astrid Lindgrens somriga berättelser som har inspirerat kocken Fredrik Eriksson. Här bjuder han på traditionell sommarmat när den är som bäst.
I kokboken Sommaren är min är det maten i Astrid Lindgrens somriga berättelser som har inspirerat kocken Fredrik Eriksson. Här bjuder han på traditionell sommarmat när den är som bäst.
Ett av mina bästa barndomsmatminnen är denna smörgås efter metet. Pappa gillade den också, och den är fortfarande svårslagen med den färska, smörstekta fisken, och pepparroten som gör ett så bra äktenskap med både fisk och betor. Variera fisken utifrån var du bor och vad du kan fånga eller köpa lokalt: abborre, strömming eller varför inte fjällröding? Det är en matig smörgås, men man kan också servera små varianter som tilltugg till öl på bryggan.
4–6 SMÖRGÅSAR
1 stor rund kaka
gott knäckebröd
300 g fiskfilé av
valfri sort
2–3 msk ströbröd
2 msk smör
salt och vitpeppar
en liten bit pepparrot
2 dl färskost
4 kokta rödbetor
2–3 små råa polka eller
gulbetor
1 hjärtsalladshuvud
Dillvippor
GÖR SÅ HÄR:
1. Panera fisken och smörstek den på medelhög temperatur i 2–3 minuter per sida beroende på tjocklek. Salta och peppra.
2. Riv pepparroten och blanda med färskost, salt och peppar. Smaka av för önskad mängd pepparrot.
3. Skär de kokta rödbetorna i bitar och hyvla de råa betorna i tunna skivor.
4. Dela brödkakan i 4–6 bitar. Bred hälften av färskosten på knäckebrödet, lägg på salladsbladen och fördela fisken och betorna. Klicka över resten av färskosten och toppa med dillvippor.
Omelett går att variera i oändlighet, men de första sommarkantarellerna som man hittar i gräset utmed sommarstigen gör den till en delikatess.
Känslan ska vara den av kantarellsmörgås. Effekten krämighet och krisp. Visst kan man lägga stuvning på omeletten, men det blir liksom … svampigare.
Jo, det blir lite jobbigare med flera pannor, och smakerna är bra nog, men så här får man upp dem en nivå till.
4 PORTIONER
200 g kantareller
1 msk smör
salt och vitpeppar
1 ½ dl vispgrädde
50 g riven lagrad ost, gärna
cheddarost
8 ägg
½ dl mjölk
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 knippe persilja eller gräslök – eller vad trädgården erbjuder
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg kantarellerna i en torr stekpanna och stek dem på medelvärme tills vätskan ångat bort. Tillsätt smöret och stek tills kantarellerna får fin färg, cirka 10 minuter. Salta och peppra.
2. Koka grädden tills hälften återstår. Rör ner osten och smaka av med salt och vitpeppar.
3. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och vitpeppar.
4. Värm stekpannan på medelvärme och tillsätt smöret. Häll omelettsmeten i pannan och rör försiktigt med en slickepott i 2–3 minuter utan att den tar färg – omeletten ska vara lite krämig.
5. Fördela grädden över omeletten och förgyll den med kantarellerna och hackade örter.
Den här salladen går att variera utifrån vilka grönsaker du har hemma och
vad som är i säsong. Nedan är vårt förslag, men använd dina favoriter! Servera gärna tillsammans med stekt fläsk eller fisk.
4 PORTIONER
1 knippe små betor av
valfri sort
1 knippe späda morötter
100 g sockerärtor
100 g vaxbönor
100 g brytbönor
200 g blomkål
salt
3 dl vispgrädde
2 msk grovkornig dijon-
senap
salt och svartpeppar
1 knippe gräslök, finhackad
1 knippe dill
GÖR SÅ HÄR:
1. Skär av blasten på betorna och koka i saltat vatten tills de precis är klara men fortfarande har en kärna i mitten. Låt svalna något, gnugga av skalet och dela sedan betorna.
2. Tvätta, skrubba och skär morötterna i slantar. Ansa och dela sockerärtor och bönor. Dela blomkålen i buketter.
3. Koka upp vatten och salta rikligt. Låt grönsakerna få ett snabbt uppkok i vattnet så att de är färdiga men fortfarande krispiga.
4. Kyl ner snabbt, gärna i isvatten, så att kokningen avstannar.
5. Koka under tiden ihop grädden tills två tredje-
delar återstår. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
6. Blanda ner grönsakerna i senapsgrädden och låt dem bli varma igen. Ta av kastrullen från värmen, rör ner gräslök och toppa med fina dillvippor vid servering.
Vi lottar ut tre exemplar. Du kan delta i utlottningen på propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Sommaren är min. Senast 4/8 vill vi ha ditt svar.