HÄLSA

”Jag trodde först att jag fått dålig kondition”

Förmaksflimmer är en av våra vanligaste hjärtsjukdomar. Hjärtklappning, försämrad ork och smärta i bröstet är vanliga symtom. Men många går ovetandes om sin sjukdom på grund av relativt svaga eller inga besvär alls. Så var det för Hans Richardsson, 75.

Publicerad 12 april apr 2024
– Jag blev förvånad eftersom jag inte hade kopplat ihop min andfåddhet med en hjärtsjukdom, berättar Hans Richardsson. Foto: Theresia Köhlin

Sommaren 2017 var Hans Richardsson i Almedalen när han upptäckte att han inte orkade gå lika fort som vanligt.
– Jag kände mig plötsligt så andfådd. Men det slog mig aldrig att jag kunde vara sjuk. Jag var övertygad om att jag fått dålig kondis. ’Nu får du börja motionera så du får upp flåset’, sa jag till mig själv.
Av en tillfällighet var Hans, endast en månad senare, inbokad på den årliga hälsokontrollen på sin vårdcentral. Efter ett rutin-EKG, som togs tillsammans med ett antal andra prover, konstaterade läkaren att Hans hade förmaksflimmer.
– Jag blev förvånad eftersom jag inte hade kopplat ihop min andfåddhet med en hjärtsjukdom. Hjärtat slog inga extra slag och jag hade ju inte haft ont någonstans. Det enda jag känt var den där andfåddheten. Men eftersom hjärtflimmer innebär en stor risk för att få stroke, så blev jag så klart lättad när diagnosen upptäcktes och att jag kunde få snar behandling.

Hans Richardsson ägnar sig gärna åt fysisk aktivitet. Foto: Theresia Köhlin

Gillar fysisk aktivitet

Namn: Hans Richardsson.
Ålder: 75 år.
Bor: I Tullinge, söder om Stockholm.
Yrke: Fritidsgårdsföreståndare, föreningskonsulent, platsförmedlare och idag fortsatt aktiv inom föreningslivet och för tillfället ordförande i PRO Tullinge.
Intressen: Samhällsdebatten, idrott, scenkonst och utbildning.
Råd till läsarna: Fortsätt vara den du är och gör det du tycker är roligt. Om du kan.

Att hjärtat slår oregelbundet och blodet inte pumpas ut i ett jämnt flöde kan leda till att blodproppar bildas. Om en blodpropp följer med blodet till hjärnan kan blodflödet blockeras och orsaka en stroke. Hans behandlades direkt med blodförtunnande medicin och betablockerare. Samtidigt blev han remitterad till en hjärtmottagning där han fick en elkonvertering, det vill säga en elektrisk stöt för att ändra hjärtats rytm så att det slår som vanligt igen.
– Det hjälpte mig. Jag mådde hur bra som helst efter behandlingen.
Men 2021, i samband med en stor tarmoperation och efterföljande cellgiftsbehandling, återkom förmaksflimret.
– Kanske var det inte så konstigt att det kom tillbaka när jag hade gått igenom ett stort ingrepp och en svår behandling. Vid två tillfällen efter operationen och cellgiftsbehandlingen fick jag återigen elkonvertering. Jag har sedan fortsatt att ta mina mediciner.

+
-