Musik

En riktig karl, kort sagt!

När David Crosby dog i vintras försvann en av de mest excentriska musikskaparna i pophistorien.

Graham Nash, 81, släpper ett nytt sommaralbum som handlar om Trump – och om längtan efter kärleken. Foto: AMY GRANTHAM

Däremot lever ju hans nästan skamlöst okomplicerade musikaliska broder Graham Nash vidare och rakt ur ingenting släpptes plötsligt ett nytt sommaralbum från den gamla kastratsångaren från The Hollies och jag måste säga att 81-åringen från Lancashire i Englands rostbälte bjuder på en fascinerande vitalitet.
Graham Nash är ju en väl inbodd amerikan numera och stora delar av albumet handlar om hur illa han tycker om den politiska utvecklingen i USA och om risken för att Donald Trump återvänder till Vita huset.
– Jag kan höra att de ljuger för jag ser ju att de öppnar munnen och det betyder enbart fler lögner, skaldar han.
Men det är ju klart att det finns annat också. Den 81-årige romantikern skriver även om kärlek. Om att han varit dum mot sin tjej, om förlåtelse och om den där långa kärleken som till och med skulle kunna kallas De Sista Ljuva Åren.
Och om rädslan att bli ensam, om skräcken inför att hitta kärlek igen. Eller skräcken, snarare den besinningslösa farbroderliga längtan efter den. Och den oväntade lyckan när det händer.
Han skrapar med foten, han trugar, han ber, han larmar och gör sig till. En riktig karl, kort sagt. Det är bedårande, faktiskt.
Vore Graham Nash svensk skulle han be The Hollies göra en version av Lasse Stefanz och Christina Lindbergs klassiska hit och det skulle så klart vara fantastiskt.

Now med Graham Nash.

Kanske med Lucinda Williams som fru Lindberg …?
Det vore nåt, det.
Den 2 september återvänder Nash till England för en konsert på British country music (!) festival i Blackpool, Lancashire.
Nästan så att jag funderar på att åka dit och se den förlorade sonens återkomst.
Now
Graham Nash

+
-