Musik

Njutbart karantän-klink

Brian Wilson var det musikaliska geniet i Beach Boys. Nu släpper han ett helt album med eget pianospel och tolkningar av Brian Wilson.

Brian Wilson, geniet i Beach Boys, har gjort en Benny, ett helt album med nytolkningar av, just det, sina egna låtar. Och det är inget att skämmas för.
"At my piano", med Brian Wilson.
”At my piano”, med Brian Wilson.

Benny Anderssons album Piano har legat etta i över 100 veckor på svenska klassiska topplistan.
Benny Andersson tolkade Abba. Så självklart.
Nu har en annan av pophistoriens giganter gjort samma sak. Brian Wilson var det musikaliska geniet i Beach Boys. Sen tröttnade han på allt det där och blev en smula psykiskt anfrätt och ville skriva nyskapande smart popmusik – och lyckades i och med albumet Pet Sounds som väl allmänt anses vara den viktigaste skivan i pophistorien bredvid Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.
Nu har Brian Wilson gjort en Benny.
Helt otippat.
Jag var inte ens säker på att han var i stånd att skapa något nytt från sin inre exil – men här släpper han ett helt album med bara sitt eget pianospel och sina tolkningar av Brian Wilson.
Jag kunde inte vara mer upp­hetsad.

Jag var 14 år när jag gick med i Beach Boys fan club och det galna geniet från Surfin’ Safari har präglat mig lika mycket som Springsteen, Donizetti, Hammarby, Värmland och Melissa Horn.
(Jag ber om ursäkt för den något bisarra kombinationen, men dessvärre är den sann.)
Musiken då? Spelar han lika bra som Benny?
Nej, knappast. Han spelar inte ens särskilt bra. Karantän-klink typ. Men ändå är det här vansinnigt trevligt och njutbart. Han ömsom smeker, ömsom just klinkar fram sina klassiska låtar.
Det är vackert och lite rörande. På omslaget tittar Brian på oss med nästan generade ögon, men han skäms verkligen inte. Han är stolt, han njuter och han smeker oss verkligen då och då.
För övrigt turnerar restprodukterna av Beach Boys (Mike Love) fortfarande.
Var de spelar i sommar? Rätt svar: Huskvarna.
Så kan det gå.

+
-