Litteratur

”Livsstilsförändringar – samma hälsoeffekt som läkemedel”

Det finns många råd om hur man ska äta, sova och motionera för att må bra. Ändå gör vi inte alltid det vilket fick läkaren och professorn Anders Rosengren att fundera. Nu släpper han boken ”Hela Livet, en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar” som ska hjälpa äldre att nå bättre levnadsvanor.

Publicerad 13 december dec 2021
"Det handlar om att våga ställa de större existentiella frågorna som många bär på men inte alltid ger tillräckligt utrymme", säger Anders Rosengren. Foto: Emma Larsson/Nordstedts.

Hur kan man hantera livets existentiella frågor, leva mer hälsosamt och helt enkelt må bättre? Det är några av de frågor som Anders Rosengren, läkare och professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet forskat kring de senaste åren. Tillsammans med flera kollegor från både Göteborgs och Lunds universitet, har de bland annat sett att livsstilsförändringar kan ge samma långsiktiga hälsoeffekter som läkemedel. Metoden som kallas Livsstilsverktyget, vänder upp och ner på det traditionella sättet att ge enkla fyrkantiga råd om hur var och en bör leva. Istället handlar det mer om att få patienter att förstå vikten av deras egen vilja att skapa en förändring.

– Den handlar om att stimulera människor att ställa små reflekterande frågor för att upptäcka sina egna lösningar och bli mer medvetna om vad de gör i vardagen, varför de gör det och vad de är villiga att förändra, förklarar Anders Rosengren.

+
-