MAT

Prova på smarriga och härliga sallader

En sallad kan bli en mättande måltid, en perfekt somrig lättlunch eller en härlig sidorätt. Kocken och receptkreatören Ylva Bergqvist bara älskar sallader! Här delar hon med sig av några supersmaskiga favoriter.

Publicerad 22 juni jun 2023
Smarriga sallader: En med potatis och en exotisk med ananas. Foto: Matilda Lindeblad

Potatissallad med majs, chili och lök

Färsk majs sällskapar gärna med såväl majonnäs och ost som smör, dragon, chili, citron och rökta grejer. Så varför inte slänga i den i en härlig potatissallad tillsammans med några kompisar? Salladen är mättande och man kan med fördel lägga till något proteinrikt. Är grillen varm framåt kvällen är kött, kryddstarka korvar eller halloumi goda alternativ.

Potatissallad med majs, chili och lök. Tips!
Det effektivaste sättet att göra en dressing är att skaka alla ingredienserna i en burk med lock. Då blir dressingen simmigare och särskilt om man använder lite senap, ägg eller honung. Foto: Matilda Lindeblad

4 portioner
1 kg potatis, gärna färsk
200 g salladslök
2 vitlöksklyftor
1–2 gröna chilifrukter
2 färska majskolvar eller ca 5 dl majskorn
1 dl parmesanost, finriven
100 g blandad sallat, gärna med rucola
smör, salt och svartpeppar
1 dl aioli (köp färdig)
Citron- och dragondressing
saft från 1 citron
1 krm strösocker
1 tsk dijonsenap
1 msk dragonblad i vinäger 4 msk olivolja
salt, svartpeppar och strösocker

+
-