Varma och kalla dipp och röror
Siri Barje älskar att bjuda folk på middag med goda aptitretare som går att äta med en hand. Här bjuder hon på några av sina favoritsnacks ur sin nya bok fullmatad med recept på dipp & röror.
Siri Barje älskar att bjuda folk på middag med goda aptitretare som går att äta med en hand. Här bjuder hon på några av sina favoritsnacks ur sin nya bok fullmatad med recept på dipp & röror.
Prova den här, supergod och enkel snacks. Du kan byta ut färskosten mot crème fraiche eller yoghurt, men då blir det lite rinnigare. Dukkah är ett egyptiskt strössel som du kan ha på allt.
GÖR SÅ HÄR:
1. Dela gurkan på längden och skär i ojämna, lite större bitar.
2. Lägg i en bunke och häll på saltet. Krama med lätt hand i saltet och låt stå minst 10 minuter. Rör om då och då.

1. Rosta hasselnötterna i en torr panna tills de är gyllene.
2. Tillsätt kryddorna och låt steka cirka 15 sekunder så att smakerna kommer fram. Salta. Smaka på en gurkbit, är den salt och god? Bra, skölj bitarna lätt och torka torra.
3. Klicka lite färskost på varje gurkbit och lägg på ett fat.
4. Toppa med massor av
dukkah och servera.

Avrunnen fet yoghurt som balanserar rödbetans sötma och jordighet väldigt bra. Bäst är att koka rödbetorna själv, men hinner du inte så kör på färdigkokta. Den här dippen är perfekt att göra på rester av kokta rödbetor.
4 portioner
GÖR SÅ HÄR:
1. Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter eller ostduk cirka 1 timme (eller längre, då blir yoghurten mer som färskost, ”labneh”) i rumstemperatur.
2. Mixa den slät med betor och vitlök. Smaka av med salt.
3. Rosta valnötterna i en torr, het panna.
4. Bred ut röran på en tallrik, toppa med valnötter, olivolja och dill.
Servera med gott tunt bröd, t ex libabröd (orientaliskt tunnbröd med luftficka i mitten), baguette eller tortilla.

16 ägghalvor
Jag gillar ju allt med ost och chili. Och dessa fyllda ägg måste du prova. De är så goda!
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg ner äggen och låt koka 8 minuter. Spola äggen kalla och skala.
2. Dela dem på längden och ta ut gulorna.
3. Blanda gulorna i en bunke med majonnäs, salladslök, jalapeño, crème fraiche, hot sauce, parmesan och salt. Smaka av så den är god och väldigt smakrik.
4. Lägg fyllningen i en liten plastpåse och knyt ihop till en spritspåse.
5. Fördela ägghalvorna på ett fint fat. Klipp ett litet hål i spritspåsen och spritsa fyllningen i ägghalvorna. Toppa med salladslök, jalapeño, peppar och parmesan.

Folk blir så överraskade av sojaglassen, den bryter av sötman otroligt bra. Enkelt att förbereda! Ett hett tips: Ät dem fort, glassen smälter.
4 portioner
GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa glassen med sojan.
2. Bred glassen på 4 cookies och lägg dem i frysen minst 4 timmar.
3. Ta ut ur frysen, lägg på resterande cookies som lock och servera genast.
Vinn boken: SnacksSnacks (Natur & Kultur). Vi lottar ut tre exemplar. Delta i utlottningen här på propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Snacks. Senast 21/11 vill vi ha ditt svar.