Baka snabbt i långpanna
Vill du göra många glada på en gång? Baka en smarriga kakor och bullar i långpanna. Här får du tre recept.
Vill du göra många glada på en gång? Baka en smarriga kakor och bullar i långpanna. Här får du tre recept.
Recept 24 bullar
Vaniljkräm:
Vaniljsmör:
Bulldeg:
Sockerlag:
Garnering:
GÖR SÅ HÄR:
1. Börja med vaniljkrämen. Vispa mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
2. Tillsätt vaniljpulver och rör ihop. Låt svalna.
3. Gör vaniljsmöret. Vispa samman samtliga ingredienser till en slät kräm.
4. Bullarna: Rör ihop samtliga ingredienser i en skål. Arbeta ihop till en smidig deg, 8 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen är färdig när den släpper från bunkens kanter.
5. Kavla ut degen till en rektangel på 35 × 70 cm på ett lätt mjölat bakbord. Bred vaniljsmöret på degen och stryk sedan över hälften av vaniljkrämen.
6. Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan. Skär rullen i 24 lika tjocka skivor och fördela dem jämnt med lite luft mellan i långpannan. Låt jäsa under bakduk i 1½ timme.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills de fått en fin gyllene färg. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull på medelhög värme, låt sjuda.
8. Ta ut plåten, spritsa i den sista vaniljkrämen i bullarna. Pensla sockerlagen på de nygräddade bullarna Toppa med pärlsocker. Låt svalna.
30 bitar
Fyllning:
Pajskal:
Garnering:
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda kondenserad mjölk, limesaft- och skal samt vaniljsocker i en skål. Vänd försiktigt ner äggulorna och ägget till en slät blandning.
3. Fortsätt med pajskalet. Smält smöret och ställ åt sidan. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare. Tillsätt sedan smöret och mixa ihop.
4. Klä en form med löstagbar kant (32 × 25 cm) med bakplåtspapper upp över kanterna. Häll i smulet och tryck ut det till ett skal med baksidan av en sked. Packa hårt. Grädda skalet mitt i ugnen i 15 minuter.
5. Ta ut formen och häll i fyllningen. Grädda sedan pajen i ytterligare 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt och ställ sedan pajen i kylskåp i minst 1½ timme.
6. Vispa grädden lätt, klicka ut den på pajen och riv sedan över limeskal.
25 bitar
Chokladkakan:
Frosting:
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
2. Blanda smör, choklad, vatten och socker i en stor kastrull.Låt koka tills allt smält.
3. Ta av från värmen och låt svalna i 5 minuter. Rör sedan ner gräddfil och ägg.
4. Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en klumpfri smet.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka. Ta ut och låt kakan svalna helt.
6. Vispa färskost och smör till en fluffig smet med elvisp i 5 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och vispa i 3 minuter, tills du får en len och fluffig frosting.
7. Bred frostingen på den avsvalnade kakan och skär sedan i rutor.