Hälsa

”Det handlar inte om att ha lite huvudvärk”

Migrän är en komplex neurologisk sjukdom som med sin oförutsägbarhet och sina svåra smärtor orsakar stort lidande. Många drabbade saknar dock rätt diagnos och får inte rätt behandling.

Publicerad 24 februari feb 2023
– Den egna inställningen till sjukdomen är viktig, Om man lever med en kronisk sjukdom som inte går att bota helt, så är acceptans viktigt att jobba med, säger Marie Lundberg. Foto: Marit Larsson

Första gången Marie drabbades av ett migränanfall var i tonåren. Från början var anfallen sporadiska men i samband med att hon i trettioårsåldern födde sitt första barn kom de intensivare och tätare. Särskilt i samband med mens och ägglossning, vilket är vanligt.
– Ofta startade anfallen i gryningen. Sedan kunde jag ligga till sängs i tre, fyra dagar med kräkningar och svåra smärtor. När det var som värst hade jag migränattacker 20 till 25 dagar i månaden.
Under flera år sökte Marie hjälp hos en rad olika läkare och prövade den ena förebyggande behandlingen efter den andra som, i bästa fall, hjälpte under korta perioder.
Den som inte själv lider av migrän kan ha svårt att förstå smärtan, säger Marie. Det handlar inte om att ha ”lite huvudvärk” utan om en allvarlig neurologisk sjukdom som slår hårt och oförutsägbart och som påverkar hela kroppen.
– Du vet aldrig när nästa attack kommer. Livet blir svårt att planera. Många möts av oförstående från omgivningen, vilket kan bidra till att man inte vill berätta om sin sjukdom.
Migrän påverkar familjerelationer, arbetslivet, studier – hela livssituationen.
– Det är särskilt svårt när man är i arbetsför ålder. Det kan bli många sjukskrivningsdagar och många är rädda för att förlora jobbet.
Marie var lärare och levde under ständig press.
– Det var svårt att klara av arbetsliv och småbarn och samtidigt vara så mycket sjuk. Så snart anfallen var över gick jag snabbt tillbaka och jobbade. Jag fick ju aldrig tid att återhämta mig, vilket förvärrade hela situationen.

Arbetar ideellt på Huvudvärksförbundet

Namn: Marie Lundberg.
Ålder: 70 år.
Bor: I Ystad.
Yrke: Tidigare lärare. I många år verksam inom Huvudvärksförbundet.
Intressen: Samvaro med familjen och vänner. Promenader i naturen. Konst, musik, litteratur och trädgård. Ideellt arbete inom Huvudvärksförbundet samt Huvudvärksföreningen Skåne.

Marie gick in i väggen flera gånger. Så småningom blev hon sjukskriven på deltid från lärararbetet och därefter på heltid. I samband med det fick hon möjlighet att under några veckor via en läkarremiss gå på migränskola i Skåne.
– Det var fantastiskt. Det var första gången jag träffade andra som hade lika svår migrän som jag. Där fick jag även träffa läkare, dietister och fysioterapeuter, möttes av förståelse och lärde mig mer om min sjukdom. Jag var inte längre ensam med min smärta, jag kunde sätta ord på mina upplevelser och lärde mig förklara för min omgivning vad som händer före, under och efter ett anfall. Efter Migränskolan fick jag via Huvudvärksförbundet en neurologkontakt och träffade för första gången en läkare som förstod mig.
Kunskaperna och erfarenheterna från Migränskolan tog Marie med sig när hon senare, genom sitt engagemang i Huvudvärksföreningen Stockholm, var ledare för deras Huvudvärksskola för personer med migrän och svår huvudvärk. Under 6–7 år gick sammanlagt omkring 300 personer på föreningens kurser som handlade om att skaffa sig kunskap om sin sjukdom, att använda sina egna resurser och stärka förmågan att hantera sitt liv med migrän.
– Den egna inställningen till sjukdomen är viktig, betonar Marie. Om man lever med en kronisk sjukdom som inte går att bota helt, så är acceptans viktigt att jobba med. Man måste ha rimliga förväntningar och också arbeta med att göra de förändringar i livet som kan hjälpa till med att göra hälsoläget bättre. Stresshantering, regelbunden avspänning, sömn, och måltider samt lustfylld motion är bra för alla. Har man bekymmer med migrän är det extra viktigt att ta hand om sig. Man måste inse att migrän är en kronisk neurologisk sjukdom och har man kronisk migrän med täta anfall är det viktigt att ge kroppen möjlighet att återhämta sig mellan anfallen.

+
-