Sex & Relationer

Har gynekologer fördomar om äldre kvinnors sexliv?

I NUMMER 5/2021 av PROpensionären svarade jag på ett brev från en kvinna som hade smärtor vid samlag. Hon hade försökt att få hjälp på en samlevnadsmottagning och då fått en del råd som hon inte blev hjälpt av, som hormonsalva och sensitivitetsövningar.
Häromdagen fick jag ett brev från en läsare som jag vill förmedla delar av. Samlagssmärtor kan vara komplicerade att komma tillrätta med och de kan ha många olika orsaker och därför vill jag ge utrymme för dessa råd, som jag också rekommenderar att pröva.
”När jag gjorde en underlivsoperation var det många liknande patienter där. Efter operationen kan huden bli stram med ärrvävnad. Följden kan bli smärtor vid penetrerande sex, samlag. Ett effektivt sätt är också att använda vaginalstavar i silikon som gör huden mer töjbar. Efter att ha använt produkten i två månader är mina problem nästan helt borta.”
Att använda silikonstavar på detta sätt är en etablerad metod som används inom vården både efter gynekologiska ingrepp och för att minska smärta vid penetrerande sex. Man kan få hjälp av en gynekolog med instruktioner hur man kan träna och vilken storlek på stav som kan vara lämplig.
Silikonstavar säljs på många ställen, exempelvis i affärer som säljer sexhjälpmedel, apoteken, RFSU med flera.
Brevskrivaren tycker att gynmottagningar kan vara snåla med denna typ av råd och undrar om det är fördomar mot äldre kvinnor att rekommendera hjälpmedel för att få ett bättre sexliv, trots att vi lever i en frigjord tid.
Det finns många fördomar om äldre personer överhuvudtaget och inte minst när det gäller sexualitet. Många har svårt att ta upp frågan även i vården.
Önskvärt vore vid läkarbesök att man som patient får frågor om samliv likväl som hälsan i övrigt, och detta till både man och kvinna.
Relationen mellan två parter är förutsättningen för lust och attraktion.

+
-