Sex & Relationer

Vad ska jag göra för att inte bli utnyttjad?

Jag vill tro alla om gott och jag blir så besviken när jag upptäcker att jag blir lurad. Jag är änka sedan några år och numera måste jag sköta allt som min make gjorde förut. Han var affärsman och van att förhandla och han skötte vår ekonomi. Han såg till att jag även efter hans bortgång har det bra ekonomiskt, men jag måste ändå tänka mig för.
Några exempel när jag känt mig utnyttjad:

Jag tog kontakt med min personliga bankman för att omsätta ett bundet lån. Hon rådde mig då till att binda lånet till 4 procent ränta i två år. När jag sedan berättade detta för några vänner blev de mycket upprörda och tyckte att jag blivit lurad. De sa att allt tydde på att räntan kommer att ligga lågt flera år framöver. Jag känner mig så besviken, för mig är banken någon man ska kunna lita på när man får råd. Inte att man ska bli utnyttjad för man inte kan så mycket.
Ett annat exempel är den målare som tog på sig att måla mina fönster på min villa och sa att det skulle hålla minst fem år. Färgen flagnade redan efter ett år och då gick det inte att få tag på honom. Vad ska man göra för att skydda sig?

Svar: Tack för ditt brev. Jag förstår din besvikelse. När det gäller den personliga bankmannen är det viktigt att det finns ett förtroende, men att man är på det klara med att hans/hennes roll också är försäljarens. Banken säljer produkter – lån, sparande, fonder – och vill att man väljer deras alternativ. Råkar man ut för aggressiv försäljning kan man begära att få en annan bankman eller helt enkelt byta bank. Bankmannen sitter på dubbla stolar men ska ändå kunna ta tillvara sin kunds intressen. Om man inte har förtroende för sin bankman fungerar inte rådgivningen.
Att anlita en hantverkare kräver försiktighet. Be att få referenser och begär offert som båda skriver under. Betala alltid på faktura, aldrig utan kvitto.
I offerten ska allt stå som man kommit överens om.
Samhället har utvecklats så att man måste vara försiktig och ofta har man mycket att vinna på att tänka över förslaget man får någon dag, från exempelvis banken eller hantverkaren, så man inte förhastar sig.
Det känns inte bra att alltid vara misstänksam men det är viktigt att tänka efter innan man agerar.

+
-