Sex & Relationer

Finns det kurser för vuxna i sexualupplysning?

Jag har hört att man har haft sexualundervisning för vuxna någonstans och att det varit mycket uppskattat. Kan det vara möjligt att PRO kan ordna det? Kurser där man visar sexleksaker och hjälpmedel som massageoljor m m för att upptäcka lusten för oss äldre.
Jag är snart 70 år och har nog ADHD eller något liknande. Jag klarar inte av att leva i ett förhållande utan det går i kras.
Jag har inte fått någon diagnos. Vet du vad det skulle kosta? Vore bra att få veta hur knäpp jag är.

Svar: Tack för ditt brev. Det kändes så sorgligt att läsa att du vid så hög ålder inte fått den hjälp du kanske behövt i ditt liv.
Jag tror inte att någon PRO-förening har kurser i sexualundervisning även om jag tror att du inte är ensam om att tycka att det skulle vara bra. I vår ungdom var ju denna undervisning oftast minimal. De flesta människor lär sig med egna erfarenheter genom livet och har man då som du svårt att vara i en relation blir det för lite övning och återkoppling.
Det finns en lokalavdelning för RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, där du bor, som du kan ta kontakt med för att få råd. På biblioteket finns också mycket bra litteratur i ämnet. Titta gärna på ungdomsavdelningen. När det gäller hjälpmedel finns affärer i många städer som säljer och kan ge råd för användning.
På din vårdcentral kan du få råd om eventuell diagnos och det handlar inte om att vara knäpp, som du skriver, utan att försöka hantera sina svårigheter.

+
-