Sex & Relationer

Varför har min särbo foton på exfrun framme?

Jag skriver till dig om ett problem som kan tyckas banalt men jag mår inte bra av det. Jag är sedan fem år särbo med en man, som är frånskild. Själv är jag änka. Vi är båda 70+ och vi bor inte i samma stad, men träffas nästan alltid på helgerna. Vi har ett bra liv tillsammans, kärleksfullt, omtänksamt och med humor. Hans exfru dog för tre år sedan. Det var han som ville skiljas.
Problemet är att han har många foton i sin lägenhet, bland annat bröllopsfoton. Ett stort foto på exfrun står i vardagsrummet så att man ser det hela tiden. Han brukar sätta blommor på hennes grav, som deras barn också sköter. På exfruns födelsedag sätter han en blombukett vid fotot. Jag trodde att om man skilt sig var det förhållandet avslutat?
Jag har också både bröllopsfoto och andra foton i min lägenhet men i ett annat rum. Jag är kanske dum som bryr mig, men det känns inte bra.

Svar: Tack för ditt brev. Ni verkar ha en mycket fin och varm relation så varför förstöra den med svartsjuka på ett tidigare liv?
När man träffas sent i livet då får man också varandras historia i paketet. Det går inte att tänka bort ett helt liv med gamla relationer, barn och vänkrets. Din särbo verkar vara en fin man och han vill hedra sin före detta fru och mamman till sina barn genom foton och blommor vid högtidsdagar. Även om hans äktenskap inte höll respekterar han ändå deras långa liv tillsammans, som en viktig livserfarenhet han bär med sig. Nu har ni valt att ha en kärleksrelation sedan fem år som känns viktig för er båda.
Försök att acceptera hans sätt att hantera sin historia och var i nuet. Du har delvis ett annat sätt, med dina foton lite mer undanställda.
Du kan kanske be honom om att ställa fotot i vardagsrummet lite åt sidan så du inte behöver se det hela tiden, men för övrigt verkar du ha träffat en fantastisk man. Du har ingenting att vinna på att försöka ändra på honom.
När man börjar försöka göra om sin partner till att agera som man själv vill är det ofta början på att rasera kärleken.

+
-