Sex & Relationer

Min mans barn är elaka mot mig

Man hör många historier om elaka svärmödrar men sällan om elaka svärbarn.
Jag och min man träffades efter att våra respektive makar hade gått bort. Vi hade levt ensamma i flera år när vi sågs första gången på en PRO-träff och en varm kontakt uppstod. Ingen av oss hade tänkt att vi skulle börja en ny relation i vår ålder men kärleken växte fram långsamt och vi gifte oss och flyttade ihop.
Min mans vuxna döttrar har sedan dess gjort allt för att visa sitt missnöje. De har baktalat och ljugit om mig. Jag har visat vänlighet och omtanke och hoppats att de skulle ändra attityd men det har inte hjälpt. De förstår inte att deras negativa sätt mot mig även sårat deras pappa. Är det svartsjuka som får vuxna barn att agera så?

Svar: Det är svårt att utifrån en kort beskrivning få en uppfattning av orsaken till missnöjet från din mans döttrar, men det har hänt att jag har mött problem som uppstått med vuxna barn när föräldrar går in i en ny relation.
Svartsjuka är en aspekt. Att vuxna barn ska förhålla sig till att deras far eller mor nu prioriterar sin nya relation framför barn och barnbarn. Att de vill leva sitt eget liv och inte är tillgängliga på samma sätt exempelvis som barnvakt. Det kan vara svårt att dela uppmärksamheten som föräldern visar för en ny person.
En annan aspekt kan vara ekonomisk, rädsla för att arvet ska försvinna.
Jag har också mött många vuxna barn till föräldrar som gått in i nya relationer, som är glada för att mor eller far får uppleva kärleken igen och slipper att vara ofrivilligt ensam. Det blir också en lättnad för barnen. Kärleken till den döda föräldern blir inte mindre för att ny kärlek uppstår.
Det är viktigt att få till samtal mellan generationerna om hur man vill umgås, om det finns oro som behöver ventileras och om ekonomi, finns det testamente, äktenskapsförord m m.

+
-