Såg i PROpensionären att du nämnde framtidsfullmakt. Detta verkar ju vettigt, men samtidigt lite konstigt. Är själv på gång att utfärda en sådan, men tycker det är märkligt att jag bara kan skriva in ett namn. Har två barn och vill att båda är delaktiga.
Dessutom – jag ska själv överlämna fullmakten när det ”blir dags”. Om jag är allvarligt sjuk så är jag förmodligen inte kapabel att bedöma detta. Har du några tips om hur man kan förfara?
SVAR: Den som skriver en framtidsfullmakt kallas fullmaktsgivare och den eller de som framtidsfullmakten är ställd till kallas fullmaktshavare.
Det är fullt möjligt att skriva in flera fullmaktshavare. Dessa kan då företräda dig på olika sätt. De kan antingen ha full behörighet att företräda dig var och en för sig eller de kan ha behörighet att företräda dig i förening, det vill säga de kan endast agera tillsammans. Slutligen kan de vara fullmaktshavare i turordning, vilket innebär att om den som du i första hand har utsett till fullmaktshavare inte kan eller vill hjälpa dig om det skulle bli aktuellt, så träder fullmaktshavare nummer två in som ersättare. Det är även möjligt att ha en ersättare för ersättaren.
Du kan också ge dem olika behörighet beroende på vad de ska göra. De kan till exempel företräda dig var och en för sig då det gäller att betala räkningar eller utföra andra vardagliga åtgärder. Men när det gäller något mera omfattande, som att sälja din fastighet eller bostadsrätt, så måste de agera i förening, alltså tillsammans.
Det finns fördelar och nackdelar med samtliga varianter men det som de flesta jurister rekommenderar är att ha två eller flera fullmaktshavare i turordning.
Vad gäller frågan om det är fullmaktsgivaren eller fullmaktshavaren som ska ta hand om och förvara framtidsfullmakten, finns det olika åsikter.
Det är fullmaktshavaren ensam som avgör när framtidsfullmakten ska träda i kraft och det kan då verka logiskt att det är fullmaktshavaren som har hand om fullmakten och vet var den finns.
Samtidigt kan det då vara svårare för fullmaktsgivaren att återkalla framtidsfullmakten innan den har trätt i kraft, om fullmaktsgivaren av någon anledning skulle ångra sitt val av fullmaktshavare.