Sex & Relationer

Varför är det så svårt att bryta gamla mönster?

Varför är det förenat med så mycket skuldkänslor att försöka ändra på traditioner?
Vi är fem kvinnor mellan 65 och 70 år, som träffas en gång i månaden. Vi äter och dricker gott – vi har känt varandra i många år. Vi turas om att ha värdinneskapet. Från början hade vi ibland ganska avancerade maträtter, men med tiden har vi gjort det enklare. Man orkar ju inte lika mycket längre. Huvudsaken är att umgås och ha givande diskussioner.
Senast vi sågs blev det mycket prat om kommande jul och nyårshelger och en del uttryckte oro över hur traditionerna skulle upprätthållas eller om man skulle våga bryta gamla mönster. Det handlade om mat man alltid brukade laga och umgänget med barn och barnbarn.
När vi diskuterat en stund vände vi på det hela och talade om hur vi skulle vilja ha firandet, var och en. Det blev ganska olika beroende på personliga omständigheter, som hur stor familjen var, storlek på bostad, kommunikationer och hälsa. Alla var överens om att vi ville ha mer tid och ork för umgänge istället för matlagning och planering.
Hur tar man upp ett sånt här samtal med de vuxna barnen utan att bli osams?

SVAR: Tack för ditt brev vars innehåll alltid blir aktuellt inför högtider, och ledigheter.
Den som tar initiativ till att tala om traditioner blir ofta förvånad över att den övriga familjen, eller anhöriga, också har tänkt på nödvändiga förändringar, men inte haft mod att ta upp samtalet. Försök att vara rak och berätta hur du/ni skulle vilja ha det. Det är en bra utgångspunkt för en eventuell kompromiss. Ta det lugnt med städning och matlagning, spara på krafterna. Kanske vill de yngre familjerna ha en lugn julafton bara med den egna familjen, inte åka runt till flera ställen.
Kan man träffas en mellandag och göra en gemensam aktivitet istället, besöka ett museum, spela bowling mm?
Om man ska äta julmiddag är knytkalas en bra modell där varje familj tar med någon rätt. Det finns oändliga möjligheter att arrangera umgänget med nära och kära så att det blir bra för alla parter.
Skuldkänslor är ingen bra grund för kärleksfull samvaro, men planera och informera i god tid.

+
-