Fler pensionärer fortsätter att jobba
Omkring 264 000 personer som tar ut sin allmänna pension har samtidigt en förvärvsinkomst. Dessa så kallade jobbonärer, cirka 16 procent av alla pensionärer, blir allt fler.
PROpensionären är en medlemstidning från PRO
Omkring 264 000 personer som tar ut sin allmänna pension har samtidigt en förvärvsinkomst. Dessa så kallade jobbonärer, cirka 16 procent av alla pensionärer, blir allt fler.
Från 2013 till 2019 så ökade andelen jobbonärer i åldersgruppen 62 till 66 år från 33 till 40 procent. Ökningen har även skett i äldre åldersgrupper. Under perioden 2013 till 2019 har andelen jobbonärer ökat från 16 till 23 procent i åldersgruppen 67 till 71 år och från 9 till 13 procent inom åldersgruppen 71 till 75 år. De flesta som fortsätter att arbeta vidare när de börjat ta ut sin pension, så kallade jobbonärer, gör det på samma arbetsplats som innan. Det visar en
undersökning som Pensionsmyndigheten låtit göra.
Men samma undersökning visar att jobbonärer samtidigt har en relativt hög rörlighet på arbetsmarknaden. Fyra av tio har bytt arbetsplats och var tredje jobbonär arbetar i eget företag.
– Det är positivt vid första anblicken, men rörligheten kan ju också bero på att relativt många inte får arbeta kvar på sina tidigare arbetsplatser, säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.
De flesta svarade att de tycker att det är roligt och socialt att ha något att göra och känna sig behövd, och att det ger guldkant på tillvaron. Samtidigt uppger två av tio att de har låg pension och/eller att de behöver pengarna.
– Det är bra att undersöka hur skatten ändras. En jobbonär får två inkomster och risken finns att man når en inkomstnivå som kräver att man måste betala statlig skatt. Samtidigt är det bra att veta att man betalar en lägre skatt både på
lön och pension från det året man fyller 66 år, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.