Hemlagat med kärlek
Mat handlar lika mycket om kärlek som att äta hälsosamt. Här bjuder matbloggaren Agnes Gällhagen på god och trösterik mat.
Mat handlar lika mycket om kärlek som att äta hälsosamt. Här bjuder matbloggaren Agnes Gällhagen på god och trösterik mat.
Recept 4–6 portioner
TILL SERVERING
GÖR SÅ HÄR:
1 Hacka lök och fänkål fint. Skär morötterna i slantar. Skär bort stammen från broccolin och skär buketten i grova bitar. Skär även paprikorna i bitar.
2 Hetta upp oljan i en stor kastrull. Sänk värmen till medel och fräs lök och fänkål i några minuter tills det är glansigt. Tillsätt finhackad vitlök och chiliflakes och fräs i ytterligare
1 minut.
3 Häll på vattnet och lägg i buljongtärning, morötter, broccoli och paprika. Koka upp och låt sedan puttra i 10 minuter.
4 Skopa upp 3 dl av buljongen och vispa ihop med grädden i en skål vid sidan om. Detta för att undvika att grädden skär sig. Häll tillbaka i soppan tillsammans med tacosås, vinäger, saffran, eventuellt chiliflakes för extra hetta samt salt och peppar. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.
5 Skölj bönorna ordentligt och vänd ner dem i soppan. Smaka av och justera med salt och peppar. Servera soppan toppad med dill samt surdegsbröd.
6 portioner
TILL SERVERING
GÖR SÅ HÄR:
1 Sätt ugnen på 200 grader. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den svalna, eller använd överbliven quinoa.
2 Riv zucchinin grovt och lägg i en skål. Strössla över saltet och vänd rund så att det blandas. Låt stå i 15 minuter.
3 Gör under tiden den picklade löken enligt receptet.
4 Riv halloumin grovt och blanda med havregryn, pressad vitlök, quinoa, tomatpuré, paprikapulver, salt och peppar.
5 Krama ur så mycket vatten som möjligt ur zucchinin och lägg i skålen med halloumi. Vispa samman ägget med majsstärkelsen och häll blandningen över ost och zucchini. Blanda ordentligt med händerna så att du riktigt kan mosa ihop smeten. Låt stå medan du gör salsa verden.
6 Forma smeten till sex biffar (lite mindre än hamburgerbröden). Stek i olja tills de är ordentligt gyllene på båda sidor. Lägg burgarna på en plåt och grädda i ugnen i 10 minuter.
7 Servera burgarna i hamburgerbröd med avokado och tomater. Toppa med salsa verde och picklad lök.
Min variant på grön salsa får extra tuggmotstånd av blancherade mandlar och hetta från grön chili.
GÖR SÅ HÄR:
1 Mixa mandlar, örter, vitlök, kapris och chili hastigt i en matberedare tillsammans med hälften av olivoljan, så att du har en väldigt grovhackad röra.
2 Lägg röran i en glasburk och tillsätt resten av oljan, citronsaft, agavesirap och peppar. Rör om. Håller cirka 4 dagar i kylskåp.
GÖR SÅ HÄR:
1 Skala och strimla löken fint. Lägg i en vid skål tillsammans med saltet. Häll över vinägern och massera löken med rena händer i 1–2 minuter eller tills löken mjuknat något. Löken är redo att serveras genast, men kommer att bli sötare och mildare ju längre den står. Förvara i en ren glasburk i kylskåp. Håller i upp till 2 veckor.