Hälsa

”Mammografin har varit min räddning”

Var femte kvinna som får bröstcancer är 75 år och äldre. Trots det kallas inte kvinnor över 74 till mammografi. – Självklart ska även äldre kvinnor kallas, säger Barbro Persson, som själv har mammografin att tacka för tidig upptäckt och behandling.

Publicerad 31 oktober okt 2022
– Jag anser att kvinnor som haft bröstcancer bör fortsätta att kallas till mammografi, oavsett ålder, säger Barbro Persson. Foto: Theresia Köhlin

Första gången Barbro Persson drabbades av bröstcancer var 1993. Genom sin företagshälsovård hade hon fått lära sig att undersöka sina bröst och anade en knöl i höger bröst.
– Jag tog själv kontakt med läkarhuset i Vällingby för att få mammografi eftersom screeningen inte var utbyggd på den tiden. Det visade sig att jag hade fått ett förstadium till cancer.
Barbro blev både chockad och rädd av beskedet.
– Att gå till Radiumhemmet för en första undersökning kändes som att gå till stupstocken. Men jag lugnade mig snart. Jag fick en läkare som tog sig tid att förklara precis hur behandlingen skulle gå till. Den kontakten och kunskapen gav mig trygghet.
Tio år efter det första cancerutbrottet fick Barbro ett återfall, som också upptäcktes genom mammografi.
–  Mammografin har varit min räddning. Jag känner stor tacksamhet över att tumörerna har upptäckts i tid och kunnat behandlas.

Idag kallas kvinnor mellan 40 och 74 år till mammografiscreening på rekommendation av Socialstyrelsen.
– Men kvinnor upphör inte att få bröstcancer vid 74 års ålder, konstaterar Barbro, som är 78 år.
Enligt Socialstyrelsen saknas idag tillräcklig kunskap om nyttan av att äldre kvinnor kallas till undersökningar av brösten.
– Det argumentet är svårt att förstå, säger Barbro. Det är väl alltid bättre att upptäcka och åtgärda så tidigt som möjligt? Det visar sig kanske att vissa av oss inte tål en cancerbehandling. Men idag kan ju all cancerbehandling individanpassas.

+
-