Resa & Fritid

På tågluff i Skottland

Äkta makarna Anders Hvidfeldt och Annika Claesdotter längtade efter att resa och vara borta länge. Så de packade ryggsäckarna, köpte interrailkort som gällde i tre månader och stack iväg – i sällskap med dvärgtaxen Peps.

Publicerad 25 oktober okt 2023
Anders, Annika och taxen Peps med en Eriskayponny. Den utrotningshotade rasen går ofta och betar längs de smala vägarna på den lilla ön på Yttre Hebriderna. Idag finns bara några hundra ponnyer kvar och befolkningen på ön är engagerad i kampen för att rädda dem.

Både min fru Annika och jag tog tåget ut i Europa i början av 1970-talet, till Österrike, Italien, Frankrike, Portugal och en gång hela vägen till Aten, en nonstop-resa på drygt 60 timmar.
När interrailkortet lanserades 1972 kostade det bara 360 kronor och var tänkt som en engångsföreteelse för ungdomar under 21 år. Men det blev en succé, permanentades och åldersgränsen höjdes stegvis. Sedan 1988 kan resenärer i alla åldrar köpa tågluffarkortet.
”Som gjort för en långresa” tänkte vi under pandemin då lusten att resa igen växte sig allt starkare. Det vi längtade mest efter var inte några charterveckor i solen. Vi ville vara borta längre, inte ha så bråttom. Ha tid att stanna på platser vi gillade innan vi reste vidare.

Bildspel
Bildspel
+
-