Hälsa

Testet räddade Klas-Håkans liv

Varje år får 10 000 män diagnosen prostatacancer och varje år avlider runt 2 400 personer i sjukdomen. Tidig upptäckt är avgörande för ökad överlevnad. Precis så var det för PRO:aren Klas-Håkan Petersson.

Publicerad 13 december dec 2021
Att gå och testa sig för prostacancer kan rädda ditt liv. Foto: Fredrik Persson.

Sensommaren 2011 gick Klas-Håkan Petersson, som nybliven pensionär, till en vårdcentral i Karlskrona för att testa sig med hjälp av ett så kallat PSA-prov, ett enkelt blodprov. Det var inte några kroppsliga besvär som fick honom att ta beslutet. Drivkraften handlade mer om de insikter han fått om diagnos och utveckling av prostatacancer.

– Under mina sista år i arbetslivet kom jag i kontakt med personer som hade erfarenheter av sjukdomen. Jag blev omskakad av deras berättelser och förstod att en tidig upptäckt är avgörande för utgången. Därför bestämde jag mig för att testa mig så fort jag pensionerats, säger Klas-Håkan, som bor i Hässleholm men är medlem i PRO Karlskrona.

+
-