BOKUTLOTTNING

Zofias smakrika matresa

Zofia Selimi jobbar inte bara inom vården, hon är också kvinnan bakom ett av Sveriges mest populära matinstagramkonton, Zofias kök. Nu bjuder hon på rätter ur världens första kokbok om den romska matskatten, inspirerad av Balkan.

Publicerad 14 september sep 2023
Cevapcici – kryddiga köttfärsjärpar är bara en av hennes populära rätter. På Instagram har Zofia Selimis konto @zofiaskok runt 110 000 följare. Foto: Ulrika Pousette

Cevapcici – kryddiga köttfärsjärpar

4 portioner
1 timme + helst minst 1–2 timmar till att låta färsen vila
500 g nötfärs (välj gärna en med högre fetthalt, ca 20 %)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
½ tsk svartpeppar, nymalen
1 ½ tsk paprikapulver
2 tsk Vegeta (allkrydda från Balkan, kan ersättas med grönsaksbuljong)
1 dl Coca-Cola

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Blanda färsen med samtliga ingredienser i en bunke.
3. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 1–2 timmar. För bästa resultat över natten.
4. Smörj händerna med lite olja och forma färsen till små, avlånga järpar, cirka 8 centimeter långa och 3 centimeter tjocka.
5. Grilla dina cevapcici när glöden vitnat, på 1–2 decimeters avstånd från glöden i 3–4 minuter på varje sida. Vänd då och då. Alternativt värm upp en stekpanna och stek dem på medelvärme utan olja i 1–2 minuter på
varje sida. Vänd flera gånger under tiden. Servera direkt med bröd, lök, chili-flakes och ajvar. Då smakar de som allra bäst.

+
-