Sex & Relationer

Hur behåller jag mitt äktenskap utan att utplåna mig själv?

Efter många års äktenskap vill min man skiljas och jag vet inte hur jag ska hantera vår situation. Jag känner mig olycklig och förstår inte hur det kunnat bli så här.
Vi har levt ihop i 40 år och jag har alltid anpassat mig till min man och hans behov och inte hävdat mina egna, när de kolliderat med hans.
För några år sedan fick jag en depression och fick då gå till en psykolog. Genom samtalen förstod jag att jag måste tänka mer på mig själv och mina behov. Att jag mådde dåligt av att hela tiden stå tillbaka och nästan utplåna mig själv. Jag började säga ifrån, sätta gränser för hur jag ville ha det och det blev många konflikter med min man, som inte var van vid det.
Jag känner att jag mår mycket bättre nu men min man klarar inte mitt nya jag. Han har blivit svartsjuk och anklagar mig för otrohet, vilket inte är sant. Ibland har han till och med blivit hotfull. Han vill att jag ska bli som förut, annars vill han skiljas. Jag vill inte gå tillbaka till det gamla, men vill att han ska förstå så vi kan fortsätta leva tillsammans.
Ge mig ett råd, snälla!

SVAR: Tack för ditt brev. Du beskriver en utveckling i en relation som jag tror många känner igen. Genom att bearbeta din depression förstod du orsaken och började ta ansvar för dig själv och ditt mående. Din man är tyvärr kvar i sin gamla roll och då fungerar inte äktenskapet längre. Han har förlorat makten och kanske bekvämligheten och kan inte se vad han kan vinna på att ha en mer jämställd kvinna vid sin sida.
Det går inte att backa tillbaka när man kommit till insikt, som du har, utan att riskera att du blir sjuk igen. Om din man är villig att se sin del råder jag er att ta kontakt med en parterapeut. I de flesta kommuner finns det hjälp att få samtal genom socialförvaltningen med kurator eller psykolog.
På din beskrivning tror jag du har att välja på att ställa upp för dig själv och din hälsa genom att gå skilda vägar, eller backa tillbaka och må psykiskt dåligt. Du kan inte få din man att förstå, han måste själv vilja förändras.
Mitt råd är skilj dig och ta hand om dig och din hälsa.

+
-