Festliga små rätter till midsommar
Gör livet lite festligare med goda tilltugg och förrätter med få ingredienser, utan krångliga recept. Låt dig inspireras av den norrländska matprofilen Carola Sundling och hennes lättlagade rätter.
Gör livet lite festligare med goda tilltugg och förrätter med få ingredienser, utan krångliga recept. Låt dig inspireras av den norrländska matprofilen Carola Sundling och hennes lättlagade rätter.
En svalkande god jordgubbsdrink att njuta av på heta sommardagar.
3 stora glas
800 g jordgubbar
Valfritt bubbel
Is
Citronmeliss
GÖR SÅ HÄR:
1. Dela jordgubbarna och lägg dem i en bunke, mixa med en stavmixer.
2. Låt de mixade jordgubbarna passera genom en finmaskig sil för att få en len och fin jordgubbspuré.
3. Fördela purén i glas och fyll sedan upp med ett kallt gott bubbel. Fyll på med is och dekorera gärna med några färska jordgubbar och citronmeliss.
4 spett
12 stycken vannameiräkor
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Flingsalt, citronpeppar
och chiliflakes
2 stora citroner
Persilja och dill
4 grillspett
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda ihop olivoljan med pressad vitlök och alla kryddor. Låt räkorna ligga och dra i marinaden ett tag.
2. Trä upp räkorna på spetten och grilla dem 30 sekunder på varje sida, inte för länge för då blir de sega.
3. Servera dem sedan på en bädd av krossad is och skivade citroner. Dekorera med persilja och dill.
1 st/person
Riven ost
Salt
Smetana
Rivet citronskal
Några droppar citronsaft
Röding alt varm- eller kallrökt lax
Smör
Sparris
Dill
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg några högar av riven ost på ett bakplåtspapper. (Gärna en mild ost så den inte tar över smaken på den goda rödingen). Strö gärna lite flingsalt på osthögarna.
2. Grädda i ugnen på 200 grader och ta ut osten när den smält ner till runda flarn och fått färg. Låt svalna.
3. Lägg en klick smetana i en skål. Salta. Riv sedan ned rikligt med citronskal och kläm ned några droppar av citronen. Ställ in i kylen.
4. Lägg fisken på grillfolie. Salta och krydda efter behag. Kläm lite citronsaft över. Och lägg i mycket smör. Paketera in fisken och lägg på grillen. Grilla cirka 9 minuter på vardera sida eller tills den denn är ca 48–52 grader. Grilla några sparrisar. (Går lika bra att smörsteka dem i stekpannan).
5. Bygg ditt tilltugg: Först ostflarn. Sedan en klick citronzestkräm. Sparrisen. En klick rom, rödingen och toppa med en dillkvist. Allt detta kan du med lätthet även göra vid grillringen på öppen eld. Använd bara en muurikka eller en stekhäll.
4 portioner
4 st skivor från en baguette
4 st minibrieost
4 msk färskost, med smak av vitlök och örter
Lite finhackad rödlök och gräslök
4 tsk stenbitsrom
Lite krasse efter behag
1 ägg
1 dl mjöl
1 dl pankopanering
1 tsk salt och paprikakrydda
1 msk smör
5 dl rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
1 Stek baguetteskivorna i smör och ställ åt sidan.
2. Ta fram tre skålar och knäck ett ägg i en skål och vispa upp lite lätt.
1. Häll upp mjöl i en annan och pankopaneringen i den sista skålen.
3. Doppa först minibrien i mjölet, sedan i ägget och till sist i pankopaneringen. Vill du ha mera smak på friteringen, blanda i din favoritkrydda i ströbrödet. Jag använder lite paprikakrydda och salt. Har du ingen fritös, går det lika bra på spisen i en kastrull. Men ha ett lock i närheten och ha inte på fläkten. Börjar det sprätta så sänk värmen. När du har friterat klart, ställ det åt sidan.
4. Bred på ett tjockt lager med färskost på varje bröd.
5. Strössla på lite rödlök och gräslök. Lägg dit den friterade brien på var sitt bröd. Klicka på lite rom och dekorera med krasse eller annat grönt.
Vi lottar ut tre exemplar av Tolis mat – lättlagade och goda tilltugg (Isabergs förlag). Du kan delta i utlottningen på propensionaren.se/tavlingar eller skicka ett vykort med namn och adress till: PROpensionären, Box 3274, 103 65 Stockholm. Märk ditt svar Tolis mat. Senast 19/7 vill vi ha ditt svar.