Krönika

Äntligen får man lite rätsida på det hela

Suttit i den vävstol som är livet och tålmodigt slagit in tråd efter tråd, livsval efter livsval, dag efter dag och ibland helt utan tillstymmelse till tålamod morrat och klagat när det trasslat till sig med alla trådar.
För många år sedan var jag på studiebesök hos Mobilier National i Paris, det är den franska motsvarigheten till Kungliga Husgerådskammaren. Där renoveras och nytillverkas bland annat gobelänger till franska statens slott och ambassader. Skulle det knipa så har de mönstren kvar till gobelängerna från Marie Antoinettes tid och kan väva upp dem igen!
Det var fascinerande att se de yrkesskickliga vävarna sitta där bakom de gamla vävstolarna och arbeta. Hela tiden med avigsidan emot sig. Och sedan, efter fem-sex år, kommer dagen de får se resultatet. Från rätsidan.

Det är en av överraskningarna i mitt liv att nu, när jag är 70+, så kan jag plötsligt vända på den gobeläng som är mitt liv. Ja, lugn, lugn, den är inte färdigvävd än, jag tänkte mig att fortsätta slå in nya trådar minst en tjugo, trettio år till. Men det har kommit som en extra bonus att jag plötsligt kan se tillbaka på livet som det varit hittills och fascinerat följa trådarna. Men titta den där lilla guldtråden, den fanns ju med redan när jag var ett litet barn. Och kolla här, det blev ju ett fantastiskt mönster av de där eländiga åren då jag irrade runt och inte visste var jag hörde hemma i världen.
Det här är sånt jag bara kan prata med er om. De ännu unga har ingen aning om vilka nya dörrar som plötsligt kan öppna sig i livet. Att man efter en viss ålder faktiskt kan bli en Tant-Superhjälte (eller en Farbror-dito) med magiska krafter. För vi går oftast under radarn. Det är lite hemligt det där att när den tiden kommer då de flesta av oss inte kan lägga in den fysiska överväxeln vi kunde förr, så har våra hjärnor laddat om och erbjuder en mental överväxel som vi inte har varit i närheten av tidigare.

+
-