Krönika

Det blev pannkaka av alltihop – så trevligt!

Jag har ett favoritcitat som jag brukar plocka fram och smaka på emellanåt. Det är Margareta Ekströms: ”Det är med tunnpannkakor som med livet – just när det börjar gå riktigt bra tar smeten slut.”
Och jag vill tillägga är det inte läge att gnälla över att det är mindre smet kvar i livsbunken, utan då ska man passa på att njuta av att man faktiskt får till varenda pannkaka så lysande bra.

Det är inte alls en dum plats att befinna sig i livet. Här när man efter alla år har börjar få in tekniken, börjat få lite styrsel och lite flyt på det hela.
Jag vet inte riktigt vilken pannkaka som är allra bäst.
Kanske är det förnöjsamheten. Jag kan bli alldeles till mig när förnöjsamhetens vågor svallar in över mitt liv. Äntligen är jag nöjd och jag behöver varken få Nobelpris, tjäna mest eller åka till Australien. Jag kan bara traska runt i mitt vardagliga liv och njuta av det från första doftande koppen kaffe på morgonen till kudden på kvällen.
En annan doftande alldeles gyllene pannkaka är att man äntligen inser är att man är en i en rad. Själv är jag en lagom stor sten i en lång, lång gärdesgård som slingrar sig genom norrländska och småländska skogar genom seklerna och in i framtiden. Jo, jag är en viktig sten, men det är inte jag som håller ihop muren, jag är inte först och jag är inte sist och det är helt okej. Tänk om jag hade anat det när jag var en snabbspringande medelåldring som trodde att allt cirklade kring mig.

+
-