Ledare

Jag är växtodlingens svar på änglamakerskor

En av mina kompisar, vi kan kalla honom Jonas, odlar chili med stor passion. Osunt stor passion, tycker hans fru som tröttnat på att plantorna håller på att ta över deras lägenhet.
Troligen var det hennes bristande tålamod som var upprinnelsen till att Jonas för tag sedan frågade om jag kunde ta hand om en av hans gröna älsklingar – till både min och omvärldens förvåning. Jag är nämligen allmänt känd som växtodlingens svar på änglamakerskor. Det finns inte en planta som överlever i min (o)ömma vårdnad.
Aloe veror, elefantöron, ampelliljor, garderobsblommor, svärmors tungor, till och med kaktusar – you name it, jag tar kål på allt. Ja, att odla kål kommer inte ens på fråga.
Och då försöker jag ändå verkligen att ta hand om mina växter efter bästa förmåga, eller oförmåga. Just Jonas fru har sagt att hon inte vet någon annan som pratar så mycket om sina krukväxter som jag, och som samtidigt har så risiga plantor. De allra risigaste brukar jag ställa in i det rum i min lägenhet där de syns minst, så får de tyna bort där tills de förtvinat alldeles, som i ett växtlighetens eget hospis.

Okej, en försvårande omständighet erkänner jag mig skyldig till, det här med omplantering. Min erfarenhet är att när jag planterat om så dör alltid växten efter ett tag. Kanske för att jag gör det vid fel årstid, i fel kruka, fel jord eller nåt annat.
Dessutom tycker jag att det är tråkigt att plantera om, därför har jag slutat med det. Och därför får mina växter alltid stå kvar i plastkrukan som de står i när man köper dem. Jag bara tjongar ner dem i en snygg keramik- eller porslinskruka.
Reaktionen från en trädgårdsmästare som jag köpte balkongblommor av för några somrar sedan får mig att misstänka att detta inte är ett helt godkänt förfaringssätt i odlarkretsar.
”Nej, nej, nej, plastkrukan är BARA till för transporten härifrån och hem, sedan MÅSTE du plantera om”, sade hon med chockartat avståndstagande i rösten, som om jag nyss frågat om jag fick duscha hennes blommor med DDT.
Och då har vi inte ens berört det här med vattningen. Antingen vattnar man för lite, eller för mycket. Aldrig lagom. Oavsett hur man gör.

+
-