Sedan många år lider jag av morositas linguistica, en sjukdom som yttrar sig i att man retar sig på ord och uttryck man helt enkelt inte tål. Inte riktigt samma sak som att vara språkpolis, en åkomma som huvudsakligen drabbar omgivningen.
Morositas linguistica kan leda till håravfall och darrningar i händerna.
Låt mig lista några av de begrepp jag finner outhärdliga:
REGION.
Hur kan man välja bort ett så vackert ord som landsting och ersätta det med ett totalt doftlöst byråkratord som bara betyder avgränsat område, vilket som helst, men som helt saknar historiska rötter, färger och klang? Och ska nu landshövdingen i fortsättning tituleras regionhövding?
Byt tillbaka!
HUMAN RESOURCES.
Förkortas HR och hette förut Personalavdelning. HR är ett motbjudande begrepp, som likställer levande människor med förrådsbyggnader, gaffeltruckar och kaffeautomater. En företagare som trumpetar att hans firmas förnämsta resurs är dess personal – han borde byta jobb. För övrigt finns det inget skäl att använda engelska i detta fall.
SVENSKPARADIS.
Används flitigast av Aftonbladet och Expressen, som därmed avser någon ort som i brittisk press på lika goda grunder kunde kallas brittparadis och sak samma i tyska tidningar. Används dessutom vanligen när paradiset har upphört att vara paradis, till exempel “Kolerautbott i svenskparadis” och dylikt. Tala om vilken ort det gäller istället.
LIVSTIDS FÄNGELSE.
Finns det verkligen nationer där
medellivslängden är 16 år? Det är i alla fall det antal år ett livstidsstraff i Sverige brukar bli. Man döms till 25 år och om man inte slår ihjäl nån vakt så friges man efter 16. Detta har jag inga synpunkter på, men varför kalla det för livstid? Slopa beteckningen eller inför riktiga livstidsstraff.
IKON. IKONISK.
Varje bild eller person kan inte vara ikon eller ikonisk. Hitta på nåt annat. Ibland kanske det räcker med välkänd om till exempel en bild.
MILJÖSMART.
Man är inte smart för att man avstår att såga av grenen man sitter på. Den som myntat begreppet vill väl att den positiva laddningen i ordet smart ska smitta av sig på den som försöker undvika att skita ner. Men nog vore det bättre att använda miljövänlig istället. Det gäller även
HÅLLBAR.
Vad som menas med “Tillsammans skapar vi ett hållbart Stockholm” är onekligen en smula dunkelt.
Ibland ersätts ett ord med ett annat, som inte har samma betydelse. Jag anser inte att lokalvårdare är samma sak som städare. En städare tar bort smuts och ställer saker och ting i ordning. En lokalvårdare byter lampor, justerar lås och fönster, lagar golv och trösklar, kollar ventilation.
Sen undrar jag varför just journalister är så snabba med att anamma allsköns nya ord. Ska inte journalister måna om språket?
Ska vi verkligen behöva läsa ledare som diskuterar huruvida Socialdemokraterna är woke eller inte?
Svenska språket befinner sig i samma situation som indiska statsöverhuvuden: mördarna finns i livvakten. ■