Våren kom med trandansen
Tusentals dansande tranor vid Hornborgasjön är ett naturens skådespel som man inte ska missa. Dessutom finns det massor av andra sevärdheter i trakten – det blir en perfekt plats att möta våren.
Tusentals dansande tranor vid Hornborgasjön är ett naturens skådespel som man inte ska missa. Dessutom finns det massor av andra sevärdheter i trakten – det blir en perfekt plats att möta våren.
Sveriges alla fem arter av dopping, inklusive den verkliga rariteten svarthalsad dopping, skönt drillande lärkor högt i skyn, rastande fåglar som grågås och bläsand i tusental, rovfåglar som havsörn och pilgrimsfalk. Listan över sevärda fågelarter runt Sveriges kanske allra finaste fågelsjö kan göras väldigt lång.
Men för den som inte är en kryssande ornitolog är ändå tranorna Hornborgasjöns verkliga signum. De rastar och dansar här vid den grunda sjön i Västergötland varje vår, en paus på väg från övervintringen i Sydeuropa till sommarvistelsen i norska bergstrakter.
Tranornas skådespel börjar så smått tidigt i mars, vid mitten av månaden räknas de i tusental, runt början av april är de ofta fler än 20 000. Lugnet vid sjöns södra ände – som praktiskt nog kallas just Trandansen – lägger sig inte igen förrän under andra halvan av april.
– Att tranorna rastar just här beror på tre saker: det är en dagsetapp för dem från deras senaste övernattning i norra Tyskland, tillgången på mat är god och Hornborgasjön har massor av trygga övernattningsplatser, säger Sofie Stålhand, som är naturumföreståndare och har hand om de publika evenemangen runt fågelsjön, där hon arbetat i drygt tio år.
Under vårt möte blickar vi ut över ett hav av tranor på strandängarna, de närmaste cirka 20 meter från oss. Ljudet från dem är smått öronbedövande, själva trandansen utbryter spontant här och där hela tiden: bugningar, kraftfulla hopp i höjd- och längdled, flaxande vingar plus halsar som sträcks horisontellt eller rakt upp mot himlen. Men de flesta av dagens drygt 12 000 tranor, som här samsas med massor av migrerande sångsvanar, är upptagna med att picka i sig tonvis med korn.
Kornet läggs ut varje kväll när tranorna flugit i väg för att sova. Det är också då som de riktiga entusiasterna – som oftast bokat plats redan på hösten, beger sig ut till de fem gömslena mitt ute på tranornas dansbana. Där blir de kvar med sina matsäckar, fågelkikare och teleobjektiv tills nästa kväll så att fåglarna inte störs.
– Innan vi började lägga ut korn rastade tranorna också här vid sjön men då var de lite mer utspridda på dagarna och åt mest fjolårspotatis på fälten.
Men varför dansar tranorna?
– Under vintern lever tranorna inte i par men på vägen norrut från Sydeuropa förenas de med sin partner och trandansen är ett sätt att närma sig varandra igen. Men det är inte fråga om en parningsdans.
Att det är kopiöst många tranor här är lätt att se. Men hur kan man räkna dem – de ser ju i stort sett likadana ut allihop och rör sig hela tiden?
– Alla tranor håller sig vid sjöns sydspets på dagen men flyger i skymningen ut till övernattningsplatser i sjön och då har vi folk med kikare som räknar dem när de passerar en tänkt linje, säger Sofie Stålhand, som själv bor på sjön östsida och lyriskt berättar om de enastående solnedgångarna.
Trandansen får igång traktens turism redan tidigt på våren. Och det finns mycket att se i omgivningarna, speciellt om man är historiskt intresserad. Närmaste stad är Skara, 1,5 mil bort, känd för sin mäktiga domkyrka.
– Den är Sveriges äldsta. Ibland tjafsas det om att Lund skulle vara äldre, men Lund var danskt när de två katedralerna byggdes på 1000-talet, säger kyrkovaktmästaren Anders Johansson och låter oss sen gå upp i det ena tornet för en vy över Skara, som har kvar sitt tusenåriga gatunät. Tornet är annars bara öppet på nationaldagen.
Det finns mycket att se i omgivningarna, speciellt om man är historiskt intresserad
I Skara ligger Västergötlands museum, där man kan lära sig mer om människans 10 000-åriga historia i trakten. Här finns bland annat en intressant utställning om vikingakvinnan Kata, begravd i Varnhem, 14 km österut på Billingens sluttningar. Här har man grävt ut den gård hon en gång levde på och framför allt den vikingatida gårdskyrkan – Sveriges äldsta kända – där hon vilar i sin grav täckt av en glasskiva. På museet i Skara har man med kriminalteknik återskapat hennes utseende – en vaxfigur som man kan missta för levande.
I Varnhem finns också en klosterkyrka som används än idag – byggd som om den vore en stor katedral. Och inte alla vet att Stockholms grundare Birger Jarl sedan 1266 vilar i en vacker grav just här, 35 mil från Stockholm.
Själva klostret ligger däremot i ruiner, precis som klostret i Gudhem, strax söder om Hornborgasjön. Många känner igen klosternamnen från Jan Guillous böcker om Arn. Enligt en gammal sägen ska det finnas en hemlig tunnel mellan de två – under sjön! Det är bara en myt, men det finns en fin pilgrimsled mellan dem som passerar Naturum på sjöns östsida.
Falbygden, direkt söder om sjön, är inte bara känd för sin ost utan också för sina flera hundra megalitgravar från stenåldern – Sveriges nedskalade motsvarigheter till Englands Stonehenge eller Maltas makalösa stentempel. Den kanske allra finaste gånggriften står på en kulle i Luttra, söder om Falköping. Med bil är man där på mindre än 20 minuter från Trandansen – men har samtidigt gjort en tidsresa över 5 000 år, svindlande eller hur? ●
Mariestad och Vänerns skärgård
Mariestad, vid Tidans utlopp i Vänern en timmes bilresa norr om Hornborgasjön har en rar innerstad med några av landets finast bevarade trähuskvarter och dessutom något så unikt som en domkyrka utan biskop. Sommartid kan man följa med på dagsturer till Djurö nationalpark mitt i Vänern, en arkipelag som få besökt då det annars krävs egen båt för att ta sig dit.
www.vastsverige.com/mariestad
Läckö slott – fyllt av symboler
Läckö slott – korat till Sveriges vackraste 2013 – på en udde i Vänern, ligger en timmes bilresa åt nordväst från Hornborgasjön. Från vår till höst är slottet öppet för visningar – ibland bara paradvåningen men sommartid är normalt tre våningar öppna. På den finaste – paradvåningen – njuter vi av Magnus Gabriel De la Gardies symbolfyllda inredning från Stormaktstiden där positivt och negativt fick ta lika stor plats – klart annorlunda jämfört med andra makthavare från den tiden, som gärna lät skryt och krigsbyten dominera. Stanna gärna till i Lidköping med sitt unika röda rådhus i trä på vägen dit.
www.lackoslott.se
Se största privata Zornsamlingen gratis
Hemfixarkedjan Jula grundades i Skara och gjorde sin första ägare stenrik. Pengarna investerades bland annat i högklassig svensk konst och idag kan den samlingen med ett stort antal målningar av Carl Larsson, Bruno Liljefors, Peter Dahl och – framför allt – Anders Zorn ses alldeles gratis på Jula hotells egen konsthall. Zornsamlingen på runt 15 oljemålningar lär vara världens största privatägda – kul att vi alla får se den!
www.julahotell.se
Sveriges enda täckta bro
Vi är många som tänker på bästsäljarromanen och storfilmen Broarna i Madison County när vi för första gången ser Vaholms brohus över Tidan, mittemellan Töreboda och Skövde. Den 34 meter långa täckta bron lär vara den enda i sitt slag i
hela Sverige – undrar hur storbonden som lät bygga den på mitten av 1800-talet fick idén?
www.vastsverige.com/skovde/produkter/vaholms-brohus/
Jättelik skeppsättning och
imponerande gravhög
Askeberga skeppssättning – även kallad Rane stenar – är Sveriges näst största efter Ale stenar i Skåne. 24 jättestora stenar – de tyngsta på runt 35 ton, har fraktats hit långväga och placerats i form av en 53 x 18 meter stor båt, eller möjligen ett stormanshus. Den uppfördes på 500-talet, kanske under kung Ranes styre. Och han ligger enligt muntlig tradition begravd i den stora gravkullen intill Flistad kyrka, någon kilometer bort.
www.vastsverige.com/skovde/askeberga/
Ostaffären som är värd en omväg
Falköping är Sveriges oststad nummer ett och Falbygdens osteria en butik och servering som utvecklats till ett besöksmål i sig. Helt förståeligt för här finns hur mycket godsaker som helst
– allt från 150 sorters vällagrad ost från när och fjärran till mängder av gourmetprodukter som smaksatta oljor, marmelader m m.
falbygdensosteria.se
Ta sig hit: Vill man se mycket är egen bil enklast. Ett alternativ är bussresor med guide – det finns både resor till trandansen och i romanfiguren Arns fotspår. Cykelsemester är ett annat alternativ och då kan man ta tåg till Skövde eller Skara. Cykel kan hyras på plats.
Ta sig runt: Mellan de större orterna går det fint att åka buss eller tåg, men vill man se många sevärdheter är bil enklast. Cykelavstånden mellan höjdpunkterna är rimliga och allt fler väljer vandring längs pilgrimsleden.
Boende: Det finns gott om boende runt Hornborgasjön. Störst utbud finns i Skara, Falköping och Skövde och lite längre bort Hjo, Lidköping och Mariestad.
Trädhushotellet Islanna är spektakulärt och ligger bara någon km från Hornborgasjöns södra ände. 2 900–3 550 kr för två inkl frukost och kaffekorg. islanna.com
Järnvägshotellet i Skara är ett bra budgetalternativ med dubbelrum och frukost för 750 kr. jvghotell.se
I Mariestad gillar vi lilla Aqva hotell, främst för den supervänliga ägarinnan och superba frukosten. Dubbelrum med frukost från 1 495 kr. www.aqva.se
Äta: Den lilla krogen i Skövde, serverar läcker mat där finluncherna för 130 kr är rena fyndet. denlillakrogen.se.
Mysiga Kingfisher i Mariestad har mycket vilt på menyn, kul, udda tillbehör och en riktigt trevlig vinlista. www.kingfishermariestad.se
Herrtorps Qvarn mellan Skara och Hornborgasjöns sydspets har både matservering och kafé. herrtorpsqvarn.se
Café Doppingen har närproducerad mat och fika vid Naturum på Hornborgasjöns östsida. Vid Trandansen finns bara kaffe. www.hornborga.com
Säsong: Mitten av mars–mitten av april för trandansen. Våren är ljuvlig i lövsprickningen aningen senare och höstfärgerna bedårande.
Mer information:
www.hornborga.com
www.vastsverige.com