Så många äldre använder aldrig internet
Nästan alla svenskar använder internet – de flesta dagligen. Men det finns en liten grupp som står utanför och det är de allra äldsta.
Nästan alla svenskar använder internet – de flesta dagligen. Men det finns en liten grupp som står utanför och det är de allra äldsta.
Ålder är den faktor som har störst påverkan på hur mycket en person använder internet och hur mycket hjälp man behöver med olika ärenden online. Fem procent av befolkningen använder aldrig internet.
Bland de allra äldsta – de över 84 år är det omkring en tredjedel som aldrig använder internet. Det kan jämföras med den yngre befolkningen mellan 16 och 64 år där alla använder internet och nästan alla gör det varje dag.
Det här framgår i internetstiftelsens årliga rapport om svenskarnas liv på nätet: ”Svenskarna och internet 2024”.
De som inte alls använder internet har ofta inte heller gjort det tidigare i sitt yrkesliv eller har av fysiska hinder slutat använda internet.
Det är också stor skillnad på hur mycket hjälpbehov man upplever sig ha beroende på hur gammal man är. Bland människor i pensionsåldern är det en tredjedel som uppger att de behöver hjälp vid internetanvändning och jämfört med de yngre behöver de hjälp oftare och med fler saker. De upplever också en större rädsla att göra fel och ”ställa till det”.
Dock är det bara nittiotalisterna som påstår sig var helt självständiga på internet medan resten behöver hjälp i någon omfattning. Och skillnaderna i vad man behöver hjälp med är inte särskilt stor mellan yngre och äldre: att föra över innehållet från en gammal telefon till en ny, att använda parkeringsappar och att hantera ”tekniskt strul” förenar människor över åldersgränserna.
Läs också: PRO inrättar grupp för digitaliseringsfrågor