Ledare

Och vips så var min prepper-persona född!

I mitten av augusti gick larmet i Stockholm: Myndigheterna varnade för akut vattenbrist och uppmanade invånarna att inte slösa med vattnet.
Genast kom jag då att tänka på den tioliters plastdunk som jag grävt fram ur bråten i min klädkammare inför sommarens paddeltur. Dunken, en kvarleva från tidigare kanotturer, hade jag faktiskt flera gånger förut tänkt fylla med vatten för att ha som första reserv vid en eventuell brist, men nu gjorde jag slag i saken, och vips så var min prepper-persona född, eller ska man kanske säga Prepper-Persson?
Kanske inte helt solidariskt att förse sig med tio liter vatten för egen del, men är det krisläge så är det.

Jag har annars alltid tyckt att det där med prepping varit lite överdrivet och fånigt. Kanske som en reaktion mot att mina föräldrar var preppers – utan att själva veta om det.
Min mamma och pappa odlade till exempel allt möjligt i ätbar väg på vår villatomt, och plockade det mesta som gick att plocka i skogen. Dessa livsmedel förädlades sedan, förpackades noggrant och förvarades i riklig mängd i matkällaren.
Trots att VA dragits in i huset på 1960-talet fanns det en brunn som kunde användas i nödfall. Och sjön där vårt hus låg formligen sjöd av fisk, bland annat gädda och abborre, två rätter som ofta hamnade på tallrikarna.
I mitt barndomhem fanns vidare en oljepanna som också kunde eldas med ved, vilket medförde att vi hade ett upplag med träklabbar som skulle räckt till att försörja halva Sverige.
Kort sagt, vi skulle ha stått emot en attack från Attila och hans hunner, eller valfri katastrof, i åratal där inne i vårt lilla hus.

+
-