Krönika

Nu laddar vi för vårskriet

Nu är dagarna där jag bor ungefär 1 timme och 56 minuter längre än de var 1 januari. Inte illa marscherat av dagsljuset.
Och det börjar synas att fönstren behöver tvättas!
Hör du till dem som läser frökataloger och kollar på plantor redan under vintern? Som längtar efter ljuset och efter att tjälen ska gå ur jorden och att du äntligen ska kunna dra på dig trädgårdshandskarna igen?
Både vi människor och de små groddarna djupt i jorden bara väntar på tecknet att det är dags.
Ändå tror jag att det ligger en djup vishet i att vi tvingas till vila ibland. Det är kul att växa, känna att man utvecklas och skjuter nya skott.
Men jag tror ändå på det här med växelbruk. Med viloperioder. Vi (eller i alla fall jag) vill så gärna hetsa på och nå resultat fort, fort, fort.
Men ibland måste man vila. Låta både kroppen och själen och hjärnan få återhämta sig.

Som en tulpanlök som just nu vilar i mörka jorden eller som en båt som ligger och drömmer där under sitt presenningstak och fantiserar om vilka äventyr som väntar till våren när isarna släppt och solen spelar i vattnet.
Jag tror att vi behöver både och, både drivet, längtan efter att utvecklas och gå framåt. Och vilan, det synbara stillaståendet, perioderna då det verkar som om ingenting alls händer. Perioderna då det är lätt att sucka och längta och vilja banka på sig själv.
Men det är själva växelbruket som gör det så effektivt. Jag tror i alla fall att det händer mer än vi uppfattar i de där perioderna då vi har lite småtråkigt eller rent av bara famlar i mörkret. Små, små rotskott börjar titta fram. Det tar sin tid. Vi laddar om för att sedan kunna hälsa ljuset.
Och under tiden kan man fundera på saker, drömma och sätta upp mål utan att hetsa sig själv. Bara lunka runt i sina tankegångar och låta tiden gå. Och rita skisser över rabatter man drömmer om.

+
-