Hälsa

”Sprida kunskap om sepsis är livsviktigt”

Inom loppet av några år drabbades Git Ingemarsson av sepsis två gånger. – Det är viktigt att reagera snabbt på symtomen och söka vård i tid, betonar hon. Tveka aldrig att fråga sjukvården: Kan det vara sepsis? Upprepa frågan om du inte får svar.

Publicerad 22 oktober okt 2024
I januari 2020 drabbades Git Ingemarsson första gången av sepsis. Foto: Emma Ivarsson

Dags att hämta äggen hos hönorna och se till att hundarna fått mat. Idag lever Git Ingemarsson ett relativt gott liv på gården utanför Vetlanda. Dock med vissa begränsningar. Hon har svårt att gå och blir lätt trött. Att hålla fokus under längre tid är knepigt.
– Jag kan inte planera framåt för jag vet aldrig hur jag kommer att må. Ibland har jag tröttdagar, då orkar jag ingenting och behöver sova ett dygn.
Några år har nu gått sedan hon var svårt sjuk i sepsis. I januari 2020 drabbades Git första gången. När hon idag tänker tillbaka, så börjar historien redan ett år tidigare, i samband med att hon fick en höftprotes inopererad i höger ben.
– Jag mådde bra några månader efter operationen, men efter hand fick jag en rad konstiga symtom. Jag svettades mycket, hade feber som gick upp och ned och en instabil sänka. Fick också sår i mun och hals, vilket gjorde att jag hade svårt att äta, svälja och prata.
Git blev remitterad till hudläkare, käk-kirurg och öron-näs- och halsläkare. De gav olika lokala behandlingar, men ingen hittade orsaken till hennes besvär. Efter några månader förvärras hennes tillstånd.
– En natt vaknar jag och behöver gå på toaletten. Mina ben känns jättesvaga, jag har svårt att gå. Det är nog för att jag legat illa, tänker jag. Det går väl över. Jag lägger mig och somnar om.

Gillar att odla

Namn: Git Ingemarsson.
Ålder: 64 år.
Bor: Utanför Vetlanda.
Yrke: Sjuksköterska inom narkos och dialys. Var med och startade Vårdguiden 1177 i Jönköping. Numera pensionär och aktiv inom Sepsisföreningen.
Intressen: Lyssnar på ljudböcker. Odlar blommor. Umgås med sina hundar. Investerar i aktier.

En timme senare vaknar Git med fruktansvärda smärtor i höger ben.
– Jag kan inte röra mig och skriker högt av smärtan. Jag får skakfrossa, den allra hemskaste formen av frossa som gör att min kropp hoppar i sängen. Min man ringer efter ambulans. Jag har så ont att de måste söva mig för att kunna flytta mig från sängen för transport till sjukhuset.
På akuten på Höglandssjukhuset Eksjö skickas hon till röntgen.
– Jag säger att det inte behövs eftersom jag inte ramlat och röntgenbilderna visar mycket riktigt inte på någon fraktur. Men blodproven visar ett högt värde, 22, för de vita blodkropparna. Min Crp, snabbsänkan som visar på infektion i kroppen, är förhöjd.
Gits dotter, som är sjuksköterska på sjukhuset, besöker henne på akuten och ställer frågan till läkarna: Kan det vara sepsis? ”Nej”, svarar de. ”Inget tyder på det, vi har kontroll över det här”.
På eftermiddagen tycker läkarna att Git kan åka hem. Inga fler prover tas, inga undersökningar görs. Var tredje timme kollar man hennes puls, blodtryck och syremättnad i blodet. Git får en smärtstillande, kramplösande spruta, som inte ger någon effekt.
På grund av smärtan i höften beslutar läkarna att hon ska stanna kvar för observation och att man ska göra en höftpunktion, ett prov från höften, morgonen därpå. Git får nu hög feber och blir inlagd.
– Min dotter ställer återigen frågan till läkarna om det kan vara sepsis som jag drabbats av.
Svaret blir återigen ”nej”. När dottern är på väg hem, lägger läkaren armen om henne och säger: ”Du kan vara helt lugn nu, vi har uteslutit allt farligt”.
Vid femtiden på morgonen blir Gits värden sämre. En sjuksköterska kallar på läkare som ordinerar nya prover som visar ett Crp på över 500.
– Först då förstod de allvaret med mig!
Det blir akut transport till operation för höftpunktion.
– På vägen dit ringer jag min man. Nu åker jag in på operation, säger jag. Vi ses senare i eftermiddag när jag vaknat upp från narkosen.
Det kommer att ta tre och en halv vecka innan de ses. När Git ska flyttas över till operationsbordet, får hon en septisk chock. Ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar intensivvård.
– Jag ligger medvetslös under dessa veckor och svävar mellan liv och död. Min familj kallas in till sjukhuset vid tre tillfällen för att ta ett sista farväl. Men jag överlever, mot alla odds.

+
-