Sex & Relationer

Vågar vi flytta ihop på äldre dar?

Vi är ett par som träffats sent i livet och blivit kära. Vi har båda långa äktenskap bakom oss och blev ensamma efter våra partners sjukdom och död.
Efter att ha levt ensamma i flera år träffades vi på en resa och tycke uppstod. Nu funderar vi på att flytta ihop, men är oroliga för att det blir så svårt att jämka ihop vanor och ovanor att kärleken tar slut.
Vi har många gemensamma intressen och har mycket roligt ihop. Men med åren som singel har vi också upptäckt att det är viktigt med egen tid. Vi har båda barn och barnbarn och det känns som att de är glada för vår skull.
Kan du ge oss lite råd på vägen?

SVAR: Tack för ditt brev! Det är underbart att plötsligt händer det och kärleken kliver in i ens liv igen. Njut och ta emot och härligt att era vuxna barn är positiva. Till att börja med vill jag gratulera er till kärleken.
Det är ju alltid bra att tänka efter innan problem uppstår.
Ni verkar oroa er mest över era olikheter och att det ska bli svårt att acceptera vanor och ovanor. När man träffas högt upp i åren är man oftast inte lika anpassningsbar som när man var tjugofem år. Viktigt är då att det finns en tolerans hos båda parter om att man är två olika individer med olika behov och vanor, att man inte försöker förändra den andre till att bli som man själv är.
Om ni ska vara sambo bör ni skriva ett samboavtal, vilket underlättar både för er själva och för efterlevande. Det gäller ju också om ni gifter er och har barn sen tidigare, där ett skrivet testamente, med hjälp av en jurist, blir en hjälp vid fördelningen av egendom när en går bort.
De flesta av oss har ett motstånd att tänka på dessa frågor när allt känns kärleksfullt och bra, men av erfarenhet vet jag att det är en trygghet att det finns en vilja nedskriven, när det sorgliga händer.
Du skriver också att ni upptäckt att det är viktigt med egen tid. Ta vara på den insikten och unna er samvaro, men också umgänge enskilt med goda vänner och barn och barnbarn.
För övrigt önskar jag er lycka till med er relation oavsett vilken samlevnadsform ni väljer.

+
-