Nu ska vi äta som dansken
Ett lyckat fullkornsprojekt i Danmark har nu blivit modell för bättre svenska kostvanor.
Ett lyckat fullkornsprojekt i Danmark har nu blivit modell för bättre svenska kostvanor.
Danskarnas dagliga konsumtion av fullkorn fördubblades på tio år genom det nationella initiativet Fuldkornspartnerskabet som stöttades av danska regeringen. Mellan 2008 och 2019 ökade invånarna intaget från 36 gram till 82 gram per dag, skriver The Guardian, och Danmark seglade därmed upp i fullkornstoppen i Europa.
I år har det danska projektet fått en efterföljare i Sverige; Fullkornsfrämjandet. Detta eftersom endast en av tio svenskar äter tillräckligt med fullkorn.
– Vi vill förbättra folkhälsan genom att uppmuntra till mer fullkorn i maten, säger Britta Ekman, chef på Enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket, till Dagens Nyheter.
Intag av mer fullkorn i kosten har många hälsofördelar och kan minska risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt tjock- och ändtarmscancer.
– Så det är de här riktigt stora folkhälsosjukdomarna. Det finns också evidens från studier där man visar på att ett högre intag av fullkorn leder till lägre kroppsvikt, lägre totalt kolesterol i kroppen och lägre blodtryck. Det i sig minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Britta Ekman, till tidningen.
I år har projektet Fullkornsfrämjandet startat med Livsmedelsverket som partner i projektet som ska förbättra folkhälsan.
De partner som ingår i Fullkornsfrämjandet är: Cancerfonden, Chalmers tekniska högskola, Dietisternas Riksförbund, Fazer, Hjärt-Lungfonden, Göteborgs Stad, Lantmännen, Leksands Knäckebröd, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsverket, Nestlé, Paulig, Polarbröd, Sveriges bagare & konditorer/Brödinstitutet, Sveriges bagerileverantörers förening, Svensk Dagligvaruhandel samt Wasa Barilla.
Fullkorn kan vi bara få i oss via spannmålsprodukter, alltså pasta, bröd, ris och gryn. I fullkorn siktas inga delar bort utan även groddar och kli tas tillvara. Det gör fullkornsprodukterna mer näringsrika. Det är fem gånger så mycket järn i fullkornsmjöl som i vitt vetemjöl och mer fibrer, folat, antioxidanter och andra skyddande ämnen. Fullkorn kan också hjälpa till att hålla vikten, eftersom fibrerna mättar bra.
Att äta fullkorn kan minska risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter minst 90 gram fullkorn per dag, gärna mer. För kvinnor är rekommendationen 70 gram.
Vart och ett av följande exempel motsvarar ungefär 90 gram fullkorn:
(Källa: Livsmedelsverket)
Vart och ett av följande exempel motsvarar ungefär 90 gram fullkorn: