Skånsk vandring med mersmak
Häng med på en härlig tur längs natursköna Skåneleden. Ålakusten och norra Österlen lockar med flera naturreservat, lokalt mathantverk och anrikt boende på gårdshotell.
Häng med på en härlig tur längs natursköna Skåneleden. Ålakusten och norra Österlen lockar med flera naturreservat, lokalt mathantverk och anrikt boende på gårdshotell.
Vandringen längs Skåneleden börjar i Åhus. Den gamla korsvirkesidyllen fick stadsprivilegier redan för 800 år sedan, och är omskriven för ålafisket, brännvinstillverkningen och tobaksodlingen – som pågick långt in på 1960-talet.
Stan blev tidigt en sommarort värd namnet, och vid 1900-talets början gick badtågen tätt från Kristianstad till Åhus.
En lunch med smörrebröd och hantverksöl på Åhus bryggeri blir en god början. Liksom den efterföljande fikastunden på Klosterbageriet. Nere vid Äspet och det södra hamnområdet breder Hanöbukten ut sig. Solen flödar och det är knappt en krusning på havet när vi strosar vidare längs den vidsträckta sandstranden mot Yngsjö, sju kilometer längre söderut.
Det här är klassisk ålakust, där ålabodarna från tidigt 1900-tal vilar längs med strandlinjen. Alla med namn – som Nilsaboden, Vantmannaboden och Smugglareboden. Den sistnämnda namngavs visst efter en spritsmugglarhärva på 20-talet, där drängar från Yngsjö var inblandade.
Från stranden och havet är det sedan ett par kilometers vandring upp till Kastanjelund, där vi bokat rum för natten. Här lockar krögarparet Marinette och David Nordal med ombonad logi och lokalt mathantverk i herrgården från förra sekelskiftet. Men här fanns ett gästgiveri redan på 1700-talet.
Vi satsar mycket på närproducerat, säger David som just hämtat sallad, lök och potatis på en granngård, medan Marinette, tillsammans med kockarna, förberett aftonens kulinariska utsvävningar.
Och visst är det en sällsam känsla att timmen senare sitta i den ljusa matsalen med kandelabrar på borden och bli serverad en hel-
aftonsmeny med rätter som fylld aranca-
tomat, mosaik på sejrygg och blåmusslor samt slaktarbiff med grön sparris.
Marinettes lena desserter får avsluta, i form av en björksavssorbet, inkokta rabarber och youghurtglass med smak av sommar.
”Vi har ju förmånen att ligga mitt i Sveriges främsta skafferi”
Tidigt nästa morgon lånar vi varsin cykel för ett morgonbad vid Yngsjö havsbad före frukost. En perfekt start på en ny vandringsdag, mot Friseboda och Drakamöllan. Sträckan är på drygt 25 kilometer, men enligt Skåneledsguiden är det både lättgånget och hyfsat platt. Så med vinden i ryggen och solsken i blick ska det nog gå bra.
Först längs grusväg och stig genom den lummiga lövskogen, vidare över bron vid Helgeån.
Sedan gör vi ett kort stopp vid Skafferiet Nyhehusen, där Anette Hurtig förverkligat sin dröm om ett bageri hemma på gården, med surdegsbröd och smaskiga bakverk i fokus.
Vi passar på att njuta av en förmiddagsfika med toscabulle och passionscurdbakelse i den soldränkta trädgården.
Vandringen vidare tar oss ut på de doftande sandgräshedarna, med blommande backtimjan, ängsviol, gulmåra och blåklocka.
Vi följer strandlinjen och är i stort sett ensamma under flera timmar, med Stenshuvud nationalpark som en dallrande hägring i söder. Skåneleden viker sedan av västerut vid Rigeleje där det är klart läge för lunchpaus och bad. Därefter väntar Maglehem och mer skogsrika trakter.
Efter att ha korsat Ystadvägen tar strax Drakamöllans naturreservat vid. Ett populärt strövområde med flera vandringsleder över ljunghedar och genom lummiga bokskogar.
Drakamöllan består av en varsamt renoverad skånegård omgiven av frodiga ängsmarker med får och islandshästar på sommarbete.
Här driver Ingalill Thorsell sitt omtyckta värdshus, tillsammans med köksmästaren Lena Stålhammar.
På gården lockar en renässansträdgård med kryddväxter innanför välklippta buxbomskanter, där man kan slå sig ner på en bänk och bara njuta av stillheten och dofterna.
En av Drakamöllans största skatter är tystnaden, menar Ingalill. Och så maten förstås. Vi har ju förmånen att ligga mitt i Sveriges främsta skafferi.
Matfilosofin kan man dessutom ta del av i flera prisade kokböcker. Den återkommande operafestivalen i augusti är en annan höjdare.
Lena tar väl hand om oss middagsgäster och det är lätt att trivas i den rustika matsalen där hembakt bröd, och grillad grön sparris från Skillinge får inleda, följt av kalvfilé med palsternackspuré och späda morötter.
Vi väntar med desserten, för att kolla solnedgången från en av kullarna där scener ur Bröderna Lejonhjärta spelades in, och där Drakamöllan blev Körsbärsdalen.
För ljuset här uppe är minst sagt sällsamt, med en natur som mer ger en känsla av skotskt hedlandskap.

Ny dags färd mot Andrarum, där Skåneleden följer Verkeåns dalgång, mot det gamla alunbruket och Christinehofs slott. En 16 km lång etapp som bitvis ger en tropisk känsla, med ormbunkar och grönskande grenverk som sträcker sig ner mot det strömmande vattendraget.
Dessutom bjuds vi på en munter sång från bofink, dubbeltrast, svarthätta och lövsångare.
Hallamölla blir ett utmärkt lunchstopp. Vattenfallen vid den gamla kvarnen är Skånes högsta, och här trivs både forsärla och strömstare. Museet är öppet, där vi kan ta del av den anrika historien och få en guidad tur av Harriet Isaksson och Lena Hallin från Albo Härads hembygdsförening.
Härifrån tar det sedan dryga timmen till Andrarum och resterna av det som från mitten av 1600-talet fram till början av år 1900 var ett blomstrande alunbruk.
I närheten ligger Skånes äldsta kaffestuga och Christinehofs slott med sin ekopark.
Sedan några år har den gamla jägmästarbostaden fått nytt liv genom Taste Celebration Residence, där Isabel Brummer lockar med vegansk gastronomi. Det tegelröda huset vilar på en höjd med utsikt över Verkeån.
Det som började med en mat- och dryckesblogg för Isabel, har nu växt till restaurang, matworkshops, smakbutik och boende. Ett projekt tillsammans med holländske maken Joost ter Waarbeek.
Hon plockar gärna själv av det som växer vilt utanför husknuten.

En ogräsmeny är standard under vår och försommar, med nässlor, kirskål, våtarv och älggräs som favoriter, berättar Isabel där hon just tagit ut en plåt ur ugnen med kaffebakad rotselleri, som hon strax ska servera med färsk aprikos och risotto på vårråg.
Hennes växtbaserade kök har lovordats i en internationell grön guide, där hon är en av nio svenska krögare som förärats utmärkelsen Best Vegetables Restaurants Worldwide.
Den sista vandringsdagen börjar med en riklig grön frukost ute på terrassen, innan vi tar oss an Backaleden mot Ravlunda. Den sträcker sig längs södra sidan av Verkeån, med Skåneleden på den norra.
Efter det gamla stationssamhället Brösarp och Verkeåns östra naturreservat korsar vi den gamla järnvägsvallen för att sedan vandra över kullarna mot Skepparp, som Linné passerade under sin skånska resa år 1749.
Han skrev i sin dagbok att det inte kunde finnas något vackrare i landet än utsikten härifrån mot Ravlunda kyrka, med havet och Verkeåns mynning i öster.
Och det är lätt att hålla med en dag som denna, där några av kullarna är klädda med vinstockar i långa rader. För i närheten ligger Skepparps vingård, med butik och vinbar. Äppelodlaren Bengt Åkesson har här förverkligat sin dröm om en vingård med känsla av Toscana.
Nu är jag riktigt nöjd med mina viner, säger han där vi stannar till för att prova både vitt, rosé och mousserande ute i äppelträdgården.
Solen målar landskapet i ett milt orangerött skimmer när vi timmen senare kliver in på Farmors Lycka, strax väster om Ravlunda kyrka. Med en handfull rum, gårdskrog och butik har Christine Arvidsson tillsammans med maken Håkan skapat en mötesplats för alla som gillar natur och gediget mathantverk.
Det här är ju min farmors gård, som fortfarande är ett levande lantbruk. Så det känns extra bra att kunna erbjuda en meny som präglas av det vi gör, konstaterar Christine med ett leende.
Här svarar kocken Jesper Dahl för finliret i köket, med både griskind och lammrygg som råvaror. Men han lagar även rejäl skånsk husmanskost, där mormors recept på äggakaga med stekt fläsk lockar till lunch under vissa fredagar.
Denna kväll är vi flera vandrare som sätter oss till bords, klart förväntansfulla och hungriga efter en lång dag längs de skånska stigarna. ■

Ålakusten mellan Åhus och Kivik är närmare fyra mil lång och består av sandstrand varvat med strandskog och sanddyner. Skåneleden går längs delar av sträckan, och passerar Drakamöllans naturreservat vidare till Andrarum. Mellan Andrarum och Haväng sträcker sig även Backaleden längs Verkeån.
skaneleden.se
brosarp.se/vandra
För den som vill vandra lätt och njuta av det lokala skånska mathantverket erbjuder Drakamöllan, Kastanjelund och Tastecelebration en ”foodievandring” på två eller tre dagar, med boende, frukost, lunchpaket och middag. Går även att kombinera med cykel.
drakamollan.com
På Farmors Lycka har Christine Arvidsson skapat ett litet gårdshotell med butik och restaurang. Hon erbjuder även vandrings- och cykelpaket.
farmorslycka.se
Skafferiet Nyehusen
Kocken Anette Hurtig har nyligen öppnat ett surdegsbageri hemma på gården i Nyehusen. Så passa på att ta en fikapaus under turen.
instagram.com/skafferietnyehusen
Kaffestugan Alunbruket
Skånes äldsta kaffestuga, som ursprungligen byggdes som arbetarbostad i början av 1700-talet. Granne med Verkeåns naturreservat och Tastecelebration.
alunbruket.com
Christinehofs Perenner
Kolla in Kjell Erikssons perenn-odling vid Christinehofs slott. Deckarförfattaren och trädgårdsmästaren som aldrig kunnat sluta odla. Hans signerade böcker finns på plats.
christinehofsslott.se
Missa inte Romeleåsen!
Romeleåsen sträcker sig hela tre mil mellan Söderslätt och Österlen. Från Billebjer strax öster om Lund i sydostlig riktning till cirka 15 kilometer nordväst om Ystad.
Väljer du att vandra längs Romeleåsen kan du lätt kombinera Skåneleden med flera lokala stigar och rundslingor.
Den stora belöningen är Romele klint 175 meter över havet. Här passerade även Linné när han gjorde sin skånska resa 1749. Dessutom kan man bo på The Lodge nära toppen, en gammal STF-stuga som ömsat skinn.
romeleslingan.se
Calazo förlag är flitiga utgivare av guideböcker om bland annat vandring och cykel. Två goda tips är ”Vandra Skåneleden” och ”Weekendvandra i Skåne”. En god inspiration inför turen och bra att ha med i ryggsäcken.
www.calazo.se
