”Bältros var ett helvete”
Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. Dan Karlssons bältros startade i vänster öra. Han uppmanar alla som kan att vaccinera sig och PRO vill att bältros ska ingå i ett nationellt vaccinationsprogram.
Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. Dan Karlssons bältros startade i vänster öra. Han uppmanar alla som kan att vaccinera sig och PRO vill att bältros ska ingå i ett nationellt vaccinationsprogram.
Många har kanske uppfattningen, liksom jag hade tidigare, att bältros sprider sig runt midjan som ett bälte. Men så är det inte alltid, berättar Dan Karlsson. Bältros kan uppstå var som helst på kroppen: på benet, foten, huvudet och till och med i ögat. Hade jag vetat mer om hur bältros uppstår hade jag nog reagerat redan från början. Men jag var aningslös och förstod inte att det kunde vara något allvarligt.
Det började med några små sår på hakan.
– Det var när jag skulle raka mig en morgon som jag upptäckte dem. Jag brydde mig inte så mycket då. Men på natten fick jag fruktansvärt ont i mitt vänstra öra.
Morgonen därpå, det var en torsdag, lyckades Dan få en akut tid på vårdcentralen.
Läkaren undersökte örat där Dan då hade tre, fyra blåsor.
– Du har troligen öroninflammtion, sa han och remitterade mig till öron-näs-hals-mottagningen på Karolinska sjukhuset där jag på fredagen fick antibiotika mot vad man då trodde var en öroninflammation.
Dan Karlsson
Ålder: 69 år.
Bor: I Saltsjöbaden i Stockholm.
Yrke: Studieorganisatör inom PRO. Numera pensionär.
Intressen: Fiske, helst abborre som jag också gärna tillagar och äter. Ett annat stort intresse är att arbeta för PRO, en levande folkrörelse som driver frågor för att förbättra livet för oss äldre. Sedan är ju PRO en fantastisk arena för möten i stort som smått.
Råd: Skaffa kunskap om bältros och vaccinera er!
Dan kom hem. Det blev helg, smärtorna förvärrades och blåsorna fortsatte att sprida sig över vänstra sidan av ansiktet.
– Jag tänkte att jag måste ha fått svinkoppor eller något. Men, det brukar huvudsakligen små barn få.
På måndagen hade Dan, av en lycklig tillfällighet, en sedan tidigare bokad tid på vårdcentralen i ett annat ärende och hos en annan läkare än den han besökt på torsdagen.
Redan i dörren fick Dan ett snabbt och oväntat besked.
– Du har ju bältros! utbrast läkaren och undersökte blåsorna på hela vänstra delen av mitt huvud. En klockren diagnos menade han och frågade hur länge jag haft smärtan och blåsorna. Sen i torsdags, svarade jag. Tyvärr för sent för att kunna ge den behandling som kan stoppa sjukdomen fick jag veta. Den behandlingen måste sättas in inom 72 timmar från utbrottet, annars är det verkningslöst. ’Nu måste sjukdomen läka ut av sig själv. Du kommer att få ett litet helvete och det kommer att ta tid’, fortsatte läkaren.
”Vaccinationen är dyr, men idag tänker jag att det är värt det med tanke på vilket lidande sjukdomen innebär”
Det blev tre veckors plågor med fruktansvärd värk av olika slag, berättar Dan. Ibland var smärtan dunkande, molande. Ibland kändes den som tusen nålar. Han tog värktabletter för att dämpa smärtan och salva för att lindra klådan. Men det blev svårt att sova på nätterna.
– Jag var dödstrött men fortsatte jobba. Hade fullt upp och många föreläsningar inbokade som var svåra att ställa in. Det gick bra eftersom bältrosviruset inte är luftburet.
Det är viktigt att komma ihåg att en person som har bältros inte kan smitta en annan person så att den får bältros, understryker Dan. Däremot kan bältros smitta via direktkontakt med sårvätska från blåsorna. Personen som smittas kan då få vattkoppor, om den inte haft det tidigare.
Det kändes bra att kunna fortsätta arbeta, men det var jobbigt att vara ute bland folk, minns Dan.
– Jag såg förskräcklig ut. Kände mig uttittad när jag satt på tåget med blåsor från hakan upp mot örat. Bältros är ingen diskret sjukdom precis.
Några dagar senare avtog smärtan och blåsorna läkte. Några dagar senare föll sårskorporna av.
– Men jag har fortfarande vita fläckar i ansiktet där de satt. Det känns lite avdomnat där också. Annars har jag inte fått några följdsjukdomar.
Vad kan ha orsakat din bältros?
– Den primära orsaken är ju att jag hade haft vattkoppor. Men ett försvagat immunförsvar kan vara en orsak till att det bröt ut många år senare. Jag jobbade hårt och reste mycket under de åren. Kanske det kan ha påverkat. Men det är oklart vad exakt som utlöste sjukdomen just då.
Dan reflekterar nu, flera år senare, över tiden med bältros. Det var naturligtvis märkligt att inte de första läkarna han träffade misstänkte bältros och att läkaren på måndagen tyckte det var självklar bältros.
– Det är ju alltid lätt att vara efterklok. Men jag tror att det gäller att själv vara uppmärksam på de tidiga symtomen. Ett litet sår som stramar kan räcka. Hade jag haft mer kunskap om tidiga tecken, så hade jag redan vid första läkarbesöket kunnat ställa frågan om det kanske var bältros. Då hade diagnosen kunnat fastställas snabbt och jag hade fått en stoppande behandling.
Hade jag vetat mer om bältros hade jag självklart vaccinerat mig, tillägger Dan.
– Helt klart. Då hade risken för sjukdomen minskat rejält. För en äldre person, som kanske har andra sjukdomar, kan bältros bli ett hårt slag. Vaccinationen är dyr, men idag tänker jag att det är värt det med tanke på vilket lidande sjukdomen innebär. Jag tycker absolut att det ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet, vilket skulle betyda att den blev avgiftsfri. ■
Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan bli aktivt igen och framkalla bältros.
En person som aldrig haft vattkoppor har inget vilande vattkoppsvirus i kroppen och kan alltså inte få bältros innan den haft vattkoppor.
Det är i första hand äldre och personer med nedsatt immunförsvar som insjuknar. Risken ökar ju äldre du blir. Även stress kan påverka immunsystemet.
Du kan få bältros mer än en gång, men det är ovanligt.
Folkhälsomyndigheten: Läs mer om vattkoppor och bältros
Sjukvårdsrådgivningen 1177: Läs mer om bältros
Vaccinet mot bältros är mycket dyrt, vilket innebär att många äldre inte har råd att låta sig vaccineras. Med ett nationellt vaccinationsprogram för äldre skulle alla över 65 år bli kallade till gratis vaccinationer.
Idag är tillgången till många vacciner ojämlikt fördelad och beror på var man bor eller vilka resurser man har. PRO driver sedan många år, med SPF Seniorerna, frågan om ett nationellt vaccinationsprogram för äldre som skulle följa samma modell som barnvaccinationsprogrammet
– I ett nationellt vaccinationsprogram skulle vaccin mot bältros, influensa och pneumokocker ingå. Alla äldre skulle då få samma tillgång till vaccinationer oavsett ekonomiska eller geografiska förutsättningar, säger Carina Benjaminsson, sakkunnig i äldreomsorg på PRO.
En sådan nationell satsning, istället för att varje region beslutar för sig, skulle ge äldre ett ökat skydd och bidra till både bättre folkhälsa och minskade vårdbehov.
Men trots en rad fördelar och positivt gensvar från alla riksdagspartier har frågan om ett nationellt vaccinationsprogram inte fått fart utan snarare stannat upp, konstaterar Carina Benjaminsson.
– Vi hade stora förhoppningar om ett genombrott när Folkhälsomyndigheten förra året utredde om bältros skulle ingå i nationellt vaccinationsprogram. Utredaren slog fast att vaccination mot bältros inte uppfyller smittskyddslagens krav för att omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram.
Av vilken orsak?
– Därför att ingen smittspridning förhindras i och med vaccinationen. Bältros är en sjukdom som uppkommer efter att vattkoppsvirus i den egna kroppen återaktiveras. En vaccination mot bältros kan förebygga sjukdomens utbrott, men inte hindra smittspridning i samhället.
Hur fortsätter PRO:s arbete för ett nationellt vaccinationsprogram för äldre?
– Vi vet att trägen vinner, så vi fortsätter att lyfta frågan i möten med politiker och beslutsfattare, för att driva fram ett nationellt vaccinationsprogram för äldre som inkluderar fler vacciner och säkrar en jämlik vård över hela landet. VI kommer både synas och höras i debatten! ■